najdź długość krawędzi podstawy tego ostrosłupa, który ma największą objętość.
Magda: Rozważamy ostrosłupy, które w podstawie mają sześciokąt foremny, jedna z krawędzi bocznych jest
prostopadła do płaszczyzny podstawy, a suma długości najkrótszej i najdłuższej krawędzi
bocznej jest równa 24cm. Znajdź długość krawędzi podstawy tego ostrosłupa, który ma największą
objętość.
21 gru 18:11
Basia:

najkrótsza jest b (ta prostopadła); najdłuższa c (przeciwległa do b)
b+c = 24
b
2 + 4a
2 = c
2
b
2+4a
2 = (24−b)
2
b
2 + 4a
2 = 24
2 − 48b+b
2
48b = 24
2 − 4a
2
poskracaj to
podstaw za b
i znajdź maksimum funkcji V(a)
21 gru 18:47