...
Ruda: O zdarzeniach A⊂Ω i B⊂Ω wiemy, że P(A)= 1324, P(B\A)= 13, P((A∩B)')=34.
Oblicz P(A∪B), P(A\B), P(B')
P(A∪B) = P(A) + P(B\A)
P(A∪B) = 1324 + 13 = 2124
Dalej jestem w martwym punkcie
21 gru 22:19
sushi_ gg6397228:

kolor niebieski P(B\A)
kolor zielony P(AnB')
21 gru 22:26
sushi_ gg6397228:
kolor zielony tylko w A= kolor zielony caly MINUS kolor niebieski
policz czesc wspolna=== zbior A MINUS kolor zielony w A
21 gru 22:28
Ruda: P((A∩B)') ten prim jest za nawiasem.
Zaryzykowałam i...
P((A∩B)') = 1 − P(A∩B)
34 = 1 − P(A∩B)
P(A∩B) = 14
P(A∪B) = P(A) + P(B) − P(A∩B)
2124 = 1324 + P(B) − 14
P(B) = 1424
P(B') = 1 − P(B) = 1024
Nie wiem czy dobrze?
21 gru 22:31
Ruda: P((A∩B)') = 1 − P(A∩B) nie wiem czy ten wzór jest poprawny
21 gru 22:33
Basia:
1. P(A∪B) ≠ P(A)+P(B) poszukaj prawidłowego wzoru
2. P[(A∩B)'] = 1 − P(A∩B) z tego wylicz P(A∩B)
3. (B\A)∩(A∩B)=∅ i wtedy (i tylko wtedy)
P[(B\A)∪(A∩B)] = P(B\A)+P(A∩B) = .... podstaw i wylicz
natomiast (B\A)∪(A∩B) = B czyli
P(B) = P[(B\A)∪(A∩B)] no i masz P(B)
dopiero teraz możesz policzyć P(A∪B)
4. P(B') = 1−P(B)
5. A = (A\B)∪(A∩B) i są to zbiory rozłączne czyli
P(A) = P[(A\B)∪(A∩B)] = P(A\B) + P(A∩B)
z tego wyliczysz P(A\B)
21 gru 22:35
sushi_ gg6397228:
jest tak samo poprawny jak P(D')= 1− P(D)
jakbys zobaczyla na kolory, to bys wiedziala, ze nawias zostal zjedzony przeze mnie
P((AnB)')
21 gru 22:35
Ruda: Sushi właśnie nie ogarniam Twojego rysunku
21 gru 22:38
sushi_ gg6397228:
masz kropki −−> niebieski i zielone
21 gru 22:39
Gustlik:

| | 13 | | 1 | | 3 | |
O zdarzeniach A⊂Ω i B⊂Ω wiemy, że P(A)= |
| , P(B\A)= |
| , P((A∩B)')= |
| . |
| | 24 | | 3 | | 4 | |
Oblicz P(A∪B), P(A\B), P(B')
Najlepiej metodą "graficzna". Tę "graficzną" metodę wyznaczania prawdopodobieństwa omówiłem
tutaj:
https://matematykaszkolna.pl/forum/forum.py?komentarzdo=1018
Ten prostokąt to Ω.
Trzeba zrobić rysunek, bo z rysunku to fajnie wyjdzie.
Najpierw zanim zrobię rysunek − liczę P(A∩B), żeby wiedzieć, czy będzie część wspólna (czyli
zbiory będą "nachodzić" na siebie, czy będą "leżały" obok siebie)
| | 3 | | 1 | |
P((A∩B)')= |
| ⇒ P(A∩B)= |
| ≠0, czyli jest część wspólna, zbiory "nachodzą" na |
| | 4 | | 4 | |
siebie
Liczę sumę, żeby wiedzieć, czy zbiory A i B wypełnią całe Ω, czy będzie "luka":
P(A∪B) = P(A) + P(B\A)
| | 13 | | 1 | | 21 | |
P(A∪B) = |
| + |
| = |
| <1, będzie więc "luka" |
| | 24 | | 3 | | 24 | |
Teraz widać, że rozmieszczenie zbiorów będzie takie, jak na rysunku.
Resztę liczę geometrycznie z rysunku:
| | 13 | | 1 | | 13 | | 6 | | 7 | |
P(A\B)= |
| − |
| = |
| − |
| = |
| |
| | 24 | | 4 | | 24 | | 24 | | 24 | |
| | 1 | | 1 | | 4 | | 3 | | 7 | | 7 | | 5 | |
P(B)= |
| + |
| = |
| + |
| = |
| ⇒P(B')=1− |
| = |
| |
| | 3 | | 4 | | 12 | | 12 | | 12 | | 12 | | 12 | |
| | 21 | | 7 | | 7 | | 5 | |
Odp: P{AUB}= |
| = |
| , P(A\B)= |
| , P(B')= |
| |
| | 24 | | 8 | | 24 | | 12 | |
21 gru 23:52