wektory
zai: Oblicz kąt nierozwarty <( p,q) między przekątnymi równoległoboku rozpiętego na wektorach
w1 [−1,−2,13]
w2 [−5,10,−7]
zrobiłby ktoś po kolei nie omijając niczego w obliczeniach? robię to chyba z 10 raz i dalej coś
źle wychodzi, nie wiem gdzie popełniam błąd ...
19 gru 01:29
zai: nikt?..
19 gru 13:26
hwdtel:
Twój równoległobok to romb |w1|=|w2|=√174
przekątne rombu przecinają się pod kątem prostym
Gdyby |w1|>|w2| to musisz wyliczyć cosx z poniższego układu równań:
cosα =w1ow2|w1||w2|
(p1)2 = |w1|2 + |w2|2 + 2|w1||w2|cosα
(p2)2 = |w1|2 + |w2|2 − 2|w1||w2|cosα
|w2|2 =0,25[(p1)2 + (p2)2] − 0,5(p1)(p2)cosx
20 gru 05:28
hwdtel:
c.d
Powyższy układ równań wykazuje jednocześnie ,że przekątne rombu muszą
przecinać się pod kątem prostym[dojdziesz sam(a)]
20 gru 05:42
zai: dzięki wielkie !: )
20 gru 17:45