zadanka - poziom gimnazjalny
paulina: Dobry wieczór Ludziska!

Właśnie porobiłam kilka zadań i chciałabym wiedzieć czy aby na pewno są one wykonane dobrze.
Zad. 1 Oblicz równanie z jedną niewiadomą.
a) 2(4 − 3x) + 8x = 5x − (4 − 7x) + 8
Wynik wyszedł mi następujący: x = (i w ułamku) 4/10
b) 2(7x + 2) − 3x = 2x − (2x − 8) + 4x
Wynik jaki mi wyszedł: x = (znów w ułamku) 4/7
Zad.2 Obliczenie prostej nierówności.
8x − 2(3x − 7) < 4x − 3
Wynik: x < − 8,5
Zad 3. Układ równań metodą podstawiania.
2x − 4y = −10
3x + y = 6
Wynik:
y = 3
x = 1
Mam głęboką nadzieję, że komukolwiek o tej godzinie będzie się chciało policzyć i odpowiedzieć
mi jeszcze.