wykładnik
Mały: Potrzebuję pomocy −−− jak zapisać −2, tzn. do jakiej potęgi podnieść −2 żeby otrzymać w
podstawie 3
19 gru 21:58
kachamacha: źle sprecyzowane pytanie
19 gru 22:00
Mały: −2 muszę zamienić na 3 do jakiejś potęgi. Tylko jakiej
19 gru 22:03
kachamacha: (−2)x=3
o to chodzi?
19 gru 22:04
Mały: tak, właśnie o tego x
19 gru 22:05
Mały: | | 1 | |
jeszcze raz, mam coś takiego: 3−1= |
| , a ile jest −2=3 x ile ma x  |
| | 3 | |
19 gru 22:13
ICSP: powstrzymam się od wypowiedzi

Nie chce mieszać w główce
19 gru 22:15
Mały: ICSP, wiem, że wiesz
19 gru 22:16
Bizon:
nie ma takiego x .... 3 podniesione do dowolnej potęgi daje liczbę dodatnią
19 gru 22:16
Mały: To jak to obliczyć

Mam tak: 3
x>3
−1 więc x>−1,
i 3
x<−2 więc x=?
19 gru 22:20
beti: x należy do zb. pustego
19 gru 22:23
Mały: a wytłumaczysz dlaczego, bo nie będę rozumiał zadania do końca
19 gru 22:25
krystek: Funkcja wykładnicza ma podstawe zawsz dodatnia więc nie ma zapisu (−2)x
19 gru 22:26
Mały: dzięki
19 gru 22:28
ICSP: mogę troszkę herezji?
19 gru 22:29
Mały: prosze
19 gru 22:30
ICSP: uwielbiam herezje

(−2)
x = 3
log
−2 (−2)
x = log
−2 3
| | ln 3 − i2kπ | | 2kπ − iln 3 | |
x = log−2 3 = |
| = |
| k ∊ Z |
| | ln 2 − ikπ | | kπ − iln2 | |
xD
19 gru 22:32
Mały: buźka
19 gru 22:33
krystek: dodamy ,że w liczbach R!
19 gru 22:33
ICSP: oj tam oj tam

Tak znacznie ładniej wygląda niż ∅
19 gru 22:34
krystek: Widać ,że już studia a nie liceum!
19 gru 22:35
ICSP: Widać zupełnie inny poziom

Szkoda tylko ze nie było tego na wykładach
19 gru 22:36
19 gru 22:38
ICSP:
19 gru 22:40
krystek: Do jutra

czeka!
19 gru 22:42