Oblicz długości krawędzi tego graniastosłupa
Maria: w graniastosłupie prawidłowym czworokątnym przekątna ma długość 13, a przekątna ściany bocznej
ma długość 12. Oblicz długości krawędzi tego graniastosłupa
20 gru 10:06
wik_gg8947201: (a√2)2 + h2=132 i
a2+h2= 122
20 gru 10:10
Maciek: wysokość h=5
20 gru 10:17
Maciek: krawędź podstawy a= 6√2
20 gru 10:18
wik_gg8947201: a= 5
20 gru 10:18
Maciek:
20 gru 10:18
Maciek: sorki − myślałem, że przekątna podstawy
20 gru 10:19
Maciek: zgadza się
20 gru 10:19
Maciek: i h?
20 gru 10:21
Maciek: √119
20 gru 10:21