v
Xyz: dany jest trojkat prostokatny abc.punkt c jest wierzcholkiem kata prostego AC=3 BC=4
dwusieczna kata A dzieli trójkąt Abc ma dwa trójkąty ACD i ABD wyznacz promien okregu
wpisanego w trojkat ACD i ABD
20 gru 20:55
wik_gg8947201: rozpisujac tg2α= 3/4 wychodzi, ze tgα=√13−3, stad ICDI=2√13, IADI=√61
nastepnie zastosowac wzor na P = rp
21 gru 11:26
wik_gg8947201: tg2α=4/3
21 gru 11:29
Aga:

Z własności dwusiecznej
r=?
| | 1 | |
P − pole trójkąta ACD , p= |
| obwodu trójkąta ACD. |
| | 2 | |
AD wyliczysz z twierdzenia Pitagorasa.
21 gru 18:01