zadania różne - wielomiany
Nikki: Dany jest wielomian w(x) = −3x
4 + ax
3 + 12x
2 − 24x o którym wiadomo że jednym z jego miejsc
zerowych jest liczba 2.
a) wyznacz wartość parametru a i pozostałe miejsca zerowe tego wielomianu
b) dla wyznaczonej wartości a, wyznacz zbiór tych argumentów dla których wielomian w(x) osiąga
wartości większe niż wielomian F(x)= 3x
3 +6x
2 −24x
proszę o pomoc
20 gru 19:25
beti: skoro 2 jest m. zer., to w(2)=0 → podstaw 2 za x do wielomianu i przyrównaj do 0 −− wyliczysz z
tego parametr a.
20 gru 19:36
Nikki: a jak dalsze miejsca zerowe wyliczyć ?
20 gru 19:40
krystek: Schematem hornera dzieleniem wielomianu ale na początku wyłącz x przed nawias.
20 gru 19:45
Nikki: dzięki
20 gru 19:46