granice ciagow
ogorek: lim n−−>
∞
n√10n4+2n3−6n
jak wyznaczyc granice
21 gru 18:01
Basia:
= n√n4(10+2n−6n3) = (n√n)4*n√10+2n−6n3 → 14*n√10+0−0 = 1*1 = 1
21 gru 18:12
ogorek: dziekuje

no tak.. zapomnialem.
| | cos(n!) | |
a Basiu mozesz mi jeszcze pomoc z lim n−−>∞ |
| |
| | n2+2 | |
21 gru 18:27
Basia:
z tw. o trzech ciągach
−1 ≤ cos(n!) ≤ 1
stąd
| −1 | | cos(n!) | | 1 | |
| ≤ |
| ≤ |
| |
| n2+2 | | n2+2 | | n2+2 | |
| | −1 | | cos(n!) | | 1 | |
limn→+∞ |
| ≤ limn→+∞ |
| ≤ limn→+∞ |
| |
| | n2+2 | | n2+2 | | n2+2 | |
| | cos(n!) | |
0 ≤ limn→+∞ |
| ≤ 0 |
| | n2+2 | |
czyli
albo na mocy twierdzenia:
jeżeli ciąg a
n jest ograniczony i lim
n→+∞ b
n = 0 to lim
n→+∞ a
n*b
n=0
21 gru 18:36
ogorek: dziekuje

juz rozumiem
21 gru 18:37