matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Układ nierowności
Marcinho:
Taka prosta nierówność do rozwiązania na dobranoc:
⎧
x
2
−y
2
+3x=0
⎩
2xy−3y=0
20 gru 00:24
Marcinho:
Oczywiście to nie jest układ nierówności tylko układ równań
20 gru 00:24
ICSP:
2xy − 3y = 0
3
y(2x −3) = 0 ⇔ y = 0 v 2x −3 = 0 ⇔ y = 0 v x =
2
x
2
− 0 + 3x = 0 x
2
+ 3x = 0 x = 0 v x = −3 mamy więc pierwsze rozwiazania: x = 0 y = 0 x = −3 y = 0
9
9
9
3
3
− y
2
+
= 0 ⇔ y
2
=
⇔ y = −
v y =
4
2
4
2
2
Ostatecznie: x = 0 y = 0 x = −3 y = 0
3
3
x =
y =
2
2
3
3
x =
y = −
2
2
20 gru 00:28