geometria.
tomq:

Jest to trójkąt równoramienny, wysokość opuszczona na podstawę, jest równa odcinkowi, ktory
laczy srodek podstawy ze srodkiem ramienia. podstawa trojkata ma dlugosc 'a'. Jaka dlugosc ma
wysokosc opuszczona na podstawe?
| | 1 | | 1 | |
Wywnioskowałem tyle, że odcinek |EF|= |
| a i że |ED|= |
| b... wie ktoś jak to zrobić?  |
| | 2 | | 2 | |
18 sty 19:05
Emil: jakas sprzecznośc. CD nie może się równać DE
18 sty 19:13
tomq: taka jest treść zadania
18 sty 19:17
Spaz: skoro wysokość opuszczona na podstawę jest równy odcinkowi, który łączy środek podstawy ze
środkiem ramienia to trójkąt CED oraz CDF (chyba) wyjdzie równoboczny. bo spróbuj zrobić jakiś
inny bo ja nie mogłem. a dalej poradzisz?
18 sty 19:21
tomq: właśnie niezbyt

pasowałoby, żeby ktoś to dokładnie wytłumaczył..
18 sty 19:23
Spaz: ja zrobiłem tak. wziąłem cyrkiel i zaznaczyłem półokrąg o długości wysokości. w połowie tej
długości poprowadź linię prostopadłą do tej wysokości i wychodzi mi że te trójkąty wychodzą
równoboczne...
jeżeli to prawda to odcinki CE i EB są równe ( i równe wysokości trójkąta). więc:
| | 1 | |
h2+( |
| a)2=(2h)2 z pitagorasa i powinno pasować |
| | 2 | |
no chyba że się mylę ale nie sądze
18 sty 19:30
Emil: ale żeby CD było równe DE to ten trójkąt nie mógłby mieć wysokości wcale, albo musiałby być
prostokątny −wtedy wysokośc CD pokrywałaby się z bokiem CB, a długość DE dobrałbyś
przedłuzając odpowiednio podstawę AB
18 sty 19:32
Spaz: masz odpowiedzi?
18 sty 19:32
Spaz:

dobra. to jest konstrukcja trójkąta z rysunku o powyższych wymaganiach pozioma czarna kreska
znaczy połowę wysokości. okrąg to ruch cyrklem by odznaczyć długość h = DE więc da się
zbudować ten trójkąt. i jak zrobicie lepszy rysunek to widać zależności które pokazałem wyżej
zielona to 1/2 a
czerwona boki trójkąta
18 sty 19:43
Spaz: tylko bok trójkąta musi rozpoczynać się od wysokości i przechodzić przez punkt w którym
przecina się linia cyrkla z prostopadłą do wysokości
18 sty 19:44
robston: lol ja nie umiem tego kurwa mać
20 gru 20:18
robston: ale tam jest kicha kurwa to powinmno byv na odwrut dałny
20 gru 20:19