Układy równań
Paula: Układ równań:
2x + y = 1
5x − 3y = −1
Proszę o rozwiązanie. Pilne.
20 gru 17:29
imralav: W górnym równaniu wyznacz y, podstaw do drugiego równania, wylicz x, podstaw do któregokolwiek
z równań, wylicz y. As simple as that.
20 gru 17:35
Paula: Dziękuję za podpowiedź, liczę tak, ale coś mi nie wychodzi. Mogłabym prosić o dokładne
rozwiązanie? Muszę zaliczyć jutro z tego sprawdzian, to naprawdę pilne.
20 gru 17:50
imralav: To w szkole średniej takie rzeczy są ; o?
2x + y = 1
5x − 3y = −1
y = 1 − 2x
5x − 3y = −1
5x − 3(1−2x)=−1
5x − 3 + 6x = 1
11x − 3 = 1
11x = 4
x = 411
y = 1 − 2x
y = 1 − 2 411
y = 1 − 811
y = 311
20 gru 17:54
Paula: Ja jestem w gimnazjum, w ostatniej klasie. Masakra, nie cierpię układów równań, a grozi mi
zagrożenie, muszę je poprawić, a ten sprawdzian to moja ostatnia szansa. −,−
Dzięki za rozwiązanie, chociaż i tak niewiele rozumiem. Ja zaczęłam to robić całkiem
inaczej..
20 gru 18:02
Paula: A tak w ogóle zgubiłeś chyba minus przy jedynce..
20 gru 18:06
Martynka:): (x+2)2−2(2x−3)−(2x−1)2
19 wrz 17:18
Qwerty: {4a−2b+c=15
{25a+5b+c=8
{a+b+c=0
Jak to rozwiazac ?
7 gru 17:50