.
xXx: Macierze, zadania bez liczenia

Mam takie 2 zadania, może ktoś będzie potrafił mi pomóc:
1. Niech A bedzie macierza kwadratową.
Udowodnij, że jeżeli A
k = 0, to (I − A)
−1 = I + A + A
2 + . . . + A
k−1 (dla k≥1), gdzie
I to macierz jednostkowa.
2. Jakie są możliwe wartości wyznacznika macierzy rzeczywistej A stopnia
n, jeżeli:
a) A
2 = A
T b) A
T − A
−1 = 0 c) A
2 + A
−1 = 0
20 gru 01:12
Godzio: 1. Nie można po prostu przemnożyć L i P przez (I − A)
Wiemy, że A−1 * A = I oraz I * A = A
20 gru 01:17
xXx: No faktycznie, zgadza się

a na drugie masz pomysł?
20 gru 01:26
Godzio:
Nic nie przychodzi mi do głowy
20 gru 01:38
Godzio:
A2 = AT
detA2 = (detA)2 = detAT = detA
(detA)2 = detA
detA = 1 lub detA = 0
Hmmm ?
20 gru 01:50
Godzio:
AT = A−1
detAT = detA = detA−1 /* detA (jeśli nie jest to macierz zerowa)
(detA)2 = detI
(detA)2 = 1
detA = 1 lub detA = − 1
20 gru 01:52
Godzio:
c) To już proste po tym co zrobiłem
| | 1 | |
(detA)2 = |
| dalej wiadomo |
| | detA | |
20 gru 01:53
xXx: hmm można tak sobie obustronnie brać wyznacznik?
20 gru 01:58
Godzio:
Skoro macierze są równe, to i ich wyznaczniki też, chyba logiczne
20 gru 02:01