Rozwiąż równania:
adzia: Rozwiąż równania:
1. (x2-4x+3)(3x-4)x=0
2. x3-3x=2
3. x3-2x2+4x-8=0
5 mar 15:05
Max:
1/ proste!
Masz jużrozkład na czynniki:
zatem:
x 2 - 4x +3 =0 lub 3x - 4=0 lub x=0
policz np; deltę w pierwszym
drugie tylko wyliczyć x ( bo liniowe)
w trzecim już masz x =0
2/ doprowadzamy do rozkładu na czynniki;
x3 - 3x - 2=0
x3 - x - 2x - 2=0
x( x2 - 1) - 2( x +1)=0
x ( x -1) ( x +1) - 2( x+1)=0
( x+1)( x2 - x - 2) =0
i podobnie:
x+1 =0 lub x2 - x - 2 =0 ( policz sama , to proste)
3/ znowu doprowadzamy do rozkładu na czynniki:
x2( x - 2) + 4( x - 2)=0
( x - 2) ( x2 +4)=0
i podobnie:
x - 2=0 lub x2 +4 =0 ( policz też sama)
Powodzenia!
5 mar 15:13
adzia: Dzięki Max
5 mar 15:19
Max:
5 mar 15:22
okti: 2x3−x2−8x+4=0
11 kwi 19:18
agusia: sporządz wykres funkcji określonej wzorem:y= i podaj:
a)dziedzinę i zbiór wartości funkcji
b)równania asymptot wykresu funkcji
c)środek symetrii wykresu funkcji
d)równania osi symetrii
Proszę o szybką odp.
4 lis 19:34
a: (1+x)2+3x2=(2x−1)2
20 gru 16:31