potęgi
ewelka: Ilę to jest 38 +38 +38 =?
20 gru 20:55
toja:

+

+

= 3*

................... = 3*
38= 3
9
20 gru 20:57
ewelka: nie rozumiem nadal
20 gru 21:01
beti: 31*38 = 39 −− bo przy mnożeniu potęg o tej samej podstawie wykładniki sie dodaje
20 gru 21:02
ewelka: czyli 42+42+42=162 tak?
20 gru 21:02
ZKS:
Il
e.
20 gru 21:03
beti: NIE podstawy, ale wykładniki dodajemy
20 gru 21:03
beti: i tylko przy mnożeniu
20 gru 21:03
miki: = 38*(1+1+1)= 38*3=39
20 gru 21:04
ZKS:
Masz 3 takie same wyrażenia więc to jest 3 * 42.
20 gru 21:04
ewelka: czyli to 42... to będzie 122?
20 gru 21:04
ZKS:
42 = 16 a czy 122 = 16 * 3 ?
20 gru 21:05
Aga: NIE!
b+b+b=3b
c+c+c=3c
cukierek+ cukierek +cukierek=3 cukierki
42+42+42=3*42
20 gru 21:07
ewelka: czyli np. 25+25+25+25=4*25?
20 gru 21:10
Aga: Tak.
20 gru 21:11
toja:

wreszcie
20 gru 21:11
ewelka: Aha to wielkie dzięki
20 gru 21:11
toja:
5100+5100+5100+5100+5100= .....
20 gru 21:13