wartosci najwieksze i najmniejsze
agata: Witam prosze o pomoc w rozwiazaniu tego przykładu...
Nalezy policzyć wartości najmnijsze i najwieksze we wskazanych przedziałach (zaddanie z lsty z
pochodnych)
f(x)=x+2{x} x ∊<0,5>
f(x)=lnx/{x} x∊<1,e4>
20 gru 12:21
sushi_ gg6397228:
to licz pochodna
20 gru 12:28
agata: wiem ze mam liczyc najpierw pochodna a więc, policzyłam przyrównałam do zera i wyszlo mi ze x =
0 a to nie nalezy do przedzialu wiec policzylam dalej f(0) i f(5) wyszlo mi f(0)= 0 a f(5)5+
2
√x jak z tego wybrac wartosc najwieksza i najmniejsza
20 gru 12:34
sushi_ gg6397228:
najpierw zapisz porzadnie funkcje wyjsciowe oraz co wyszlo z pochodnych
20 gru 12:44
agata: nie rozumiem... nie mogłabyś/ mogłbyś mi tego rozwiązac
20 gru 12:49
wik_gg8947201: agata zupelnie Cie nie rozumiem
20 gru 12:51
sushi_ gg6397228:
napisalas f(x)= x +2x


a to === 3x
20 gru 12:51
agata: nie to mialo być f(x)= x+2√x
20 gru 13:02
wik_gg8947201: a jaka wyliczylas pochodna?
20 gru 13:08
agata: f'(x)=1+2 / 2√x = 1+ 1/ √x
20 gru 13:17
wik_gg8947201: chyba 1−1/√x
to dla jakiego x istnieje extremum?
20 gru 13:20
wik_gg8947201: chcialas pomocy i nie wspolpracujesz...
20 gru 13:36
agata: dla −1
20 gru 13:56
agata: dla −1
20 gru 13:56
wik_gg8947201: niestety to za trudne jest...
20 gru 14:00
wik_gg8947201: pochodna jest dodatnia dla kazdego x≠0⇒f stale rosnaca
min = f(0) = 0
max = f(5)=5 dodac 2p5
20 gru 14:11