Wyznacz wszystkie wartości parametru m - logarytmy
miye: Proszę o pomoc z tym zadankiem.
Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których nierówność x2log3m + 2x − 1 < 0 spełnia
każda liczba rzeczywista.
20 gru 19:13
imralav: Odpowiedz więc wpierw kiedy tę nierówność spełni każda liczba rzeczywista?
20 gru 19:14
imralav: Jak to będzie wyglądało na wykresie?
20 gru 19:14
ICSP: 1. log3 m <0
2 Δ < 0
odpowiedź to iloczyn rozwiązań tych dwóch przypadków.
20 gru 19:15
Basia:
wskazówki:
m>0 (bo jest liczbą logarytmowaną)
a= log3m
b= 2
c= −1
ramiona paraboli w dół czyli:
1.
log3m < 0
funkcja nie ma miejsc zerowych
2.
Δ < 0
20 gru 19:16
miye: Dzięki, po prostu kopnąłem się w znakach podczas liczenia. Mam natomiast jeszcze jedną prośbę,
jakie założenia trzeba wypisać do tego zadania:
Wyznacz wszystkie wartości parametru m dla których równanie 2log(x+3)=log(mx) ma tylko jedno
rozwiązanie. Z odpowiedzi wynika, że m∊(−∞,0) lub m=12 Skąd wynika to pierwsze?
20 gru 19:44
miye: Proszę o pomoc
20 gru 20:16