Krzych: Na początek zauważmy, że zarówno wysokość tego walca
H=2r jak i średnica jego podstawy
d=2r.
Następnie zapiszemy pole powierzchni całkowitej walca
Pc w odniesieniu do promienia kuli
r korzystając z tego, że promień podstawy walca również wynosi
r.
P
c=2P
p+P
b
P
c=2*πr
2+2πr*H
P
c=2πr
2+2πr*2r
P
c=2πr
2+4πr
2
Pc=6πr2
Teraz odniesiemy objętość walca do promienia kuli w niego wpisanej.
V=P
p*H
V=πr
2*2r
V=2πr3
| | 1 | |
Należy pokazać, że: V= |
| *Pc*r Aby było to dobrze widać wyjdę z prawej strony (P) i dojdę |
| | 3 | |
do lewej (L):
| | 1 | | 1 | |
P= |
| *Pc*r= |
| *6πr2*r=2πr3=L co kończy dowód |
| | 3 | | 3 | |