Funckcja
Kasia: Rozwiąż.
x3+10x2+9x=0
Nie moge pojąć jak sobie z tym poradzić.
Czy mam jakoś z tego wyliczyć delte ?
21 gru 16:55
Ania:
x(x2 + x + 9x +9)=
=x(x+1)(x+9)
21 gru 17:00
krystek: Wyłącz x przed nawias. Δ−tą liczymy równania kwadratowe tylko!
21 gru 17:02
krystek: x(x2+10x+9)=0
21 gru 17:03
Kasia: I co dalej? Wybaczcie ale nie moge sie zmusic do myslenia dzisiaj....
21 gru 17:11
21 gru 17:17
Aga: x=0 lub x2+10x+9=0
licz Δ, x1 i x2
21 gru 17:18
Kasia: Wyszlo mi ze
x1=−36
x2=27
Czyli wyjdzie mi cos takiego
x(x+36)(x−27)=0

?
21 gru 17:23
krystek: napisz ile Δ=? według Ciebie?
21 gru 17:27
Kasia: Δ=64
21 gru 17:30
Aga: DobrzeΔ
√Δ=
x1 i x2 źle.
21 gru 17:36
krystek: | | −10−8 | |
X1= |
| =−9 to skąd masz takie pierwiastki? |
| | 2 | |
21 gru 17:38
Kasia: Szlag. Przez pomylke podstawilam Δ zamiast √Δ do wzoru.
Czyli wyjdzie x(x+1)(x+9)=0?
Tak jak napisala Ania wyżej....
Wybaczcie... zmeczenie robi swoje....
21 gru 17:43
Kasia: Wiec:
x=0 v x=−1 x=−9
21 gru 17:44
Aga: Rozwiąż (równanie) tzn. oblicz x.
wystarczy x=0 lub x=−9 lub x=−1.
21 gru 17:45
Kasia: Dziekuje za pomoc!
21 gru 17:48