?
Please: Świeże grzyby zawierają 90% wody, a suszone 15%. Ile trzeba zebrać grzybów, żeby można z nich
było otrzymać 1/2kg grzybów suszonych?
21 gru 19:55
Please: pomóżcie mędrcy
21 gru 20:14
toja:

Metodą kubełkową :
x kg świeżych zawiera 10% masy grzybowej
y kg wody ( po odparowaniu ) zawiera 0% masy grzybowej
0,5 kg suszu zawiera 85% masy grzybowej
10*x−0*y= 85*0,5 ⇒ 10x= 42,5 => x=.........
21 gru 20:19
Andrzej: nie jestem mędrcem ale pomóc mogę
najpierw liczę ile "suchego grzyba" jest w 1/2 kg grzybów suszonych
one zawierają 15% wody, czyli 85% suchego grzyba
0.5 * 0.85 = 0.425
a teraz świeże grzyby: zawierają 90% wody, czyli 10% suchego grzyba
czyli te 0.425 suchego grzyba to 10% masy świeżych grzybów
czyli świeżych grzybów musi być 4.25 kg
21 gru 20:20