Pochodna funkcji, twierdzenie de
Dawid: Korzystając z defnicji obliczyc pochodne funkcji:
a) f(x) = x2−2x+3 w punkcie a = 1,
20 gru 21:19
Dawid: Prosze o pomoc
20 gru 21:21
Godzio:
| | f(x) − f(x0) | |
f'(x0) = limx→x0 |
| = |
| | x − x0 | |
| | x2 − 2x + 3 − x02 + 2x0 − 3 | |
= limx→x0 |
| = |
| | x − x0 | |
| | (x − x0)(x + x0) − 2(x − x0) | |
= limx→x0 |
| = |
| | x − x0 | |
= lim
x→x0(x + x
0 − 2) = 2x
0 − 2
20 gru 21:24
Godzio:
Nie doczytałem zamiast x0 pisz 1 i licz podobnie
20 gru 21:25
Dawid: ok. dzięki
20 gru 21:36