:p
Help! :(:

kąt α ma miarę 70 stopni kąt β 60. Oblicz miary kątów abc.
21 gru 18:54
beti: Δ OCB jest równoboczny (bo kąt przy wierzchołku O ma 60 st. i jest równoramienny − ramiona są
promieniami okręgu, więc pozostałe kąty też mają po 60 st.).
Zatem kąt OCB ma 60 st. i kąt CBO też ma 60 st.Δ ABO jest równoramienny i: α=70 st. ⇒kąty OAB i
| | 180−70 | |
ABO mają po |
| =55 st.Trójkąt ACO jest równoramienny i kąt AOC ma 130 st. (α+β). |
| | 2 | |
Wynika z tego, że kąty OAC i ACO mają po 25 st.
Z tego wszystkiego mamy:
kąt BAC ma: 55−25=30 st.
kąt ACB ma: 60−25=35 st
kąt ABC ma: 60+55=135 st.
21 gru 20:18
Madzia: A kąt ABC nie jest kątem wpisanym ?
21 gru 20:25
madzia:
21 gru 20:31
Aga: KAt ABC =1150 jest kątem wpisanym opartym na łuku co kąt środkowy o mierze 3600−(700+600)
(jeśli dobrze odczytałam z rysunku)
21 gru 22:08