Wyłącz kwadrat spod pierwiastka.
kasia: Wyłącz kwadrat spod pierwiastka.
√36
√180
12√15 : 3√3
7 sty 17:46
Paula;): √36= 6
7 sty 17:48
Marcin W: ze √180=√36*5=√36*√5=... dokoncz
7 sty 17:49
Paula;): 6√5
7 sty 17:50
7 sty 17:51
Paula;): | | 1 | |
i 6 sie skróca  czyli |
| |
| | √5 | |
7 sty 17:51
kasia: z √180 czasami nie wyjdzie 6√5
7 sty 17:53
Marcin W: czasami wyjdzie
7 sty 17:53
kasia: a dzieki
7 sty 17:53
kasia: ale tego skracania nie rozumie wytłumaczysz
7 sty 17:55
Paula;): normalnie 6 z licznika skracasz z 6 z mianownika
7 sty 18:01
Marcin W: Paula skad ty ten przyklad wzielas ze skracaniem ?
7 sty 18:04
student z polibudy: a to w ogóle jest dzielenie dwóch pierwiastków? bo dzielenia widać,
| | √36 | |
że jest 3 przykładem, no choćby, że to dzielenie |
| , |
| | √180 | |
ale mi to wygląda na przykłady 1)
√36 i 2)
√180
7 sty 18:09
Sylwia.: jak wyłączyć kwadrat spod tego pierwiastka √605 ? w ogóle czy da się... mi przychodzi na myśl
√55 * √11 i w takiej postaci mam to zostawić? czy jeszcze 5√11*√11= 5√11 ? pomóżcie
17 gru 22:46
17 gru 22:48
sushi_ gg6397228:
√605= 11√5
17 gru 22:48
Sylwia.: a z rozpisaniem mogę prosić?
17 gru 23:15
sushi_ gg6397228:
przeciez je zapisalas
√55 * √11= √5 * √11 * √11= 11* √5
17 gru 23:17
Sylwia.: (√8+√18+{32}) *2= czy wychodzi komuś z tego działania 18? mi wychodzi 18√2 czy mógłby
ktoś to rozpisać jakim cudem ma wyjść 18?
19 gru 22:44
Sylwia.: 32 też jest pod pierwiastkiem, tylko zapis mi nie wyszedł
19 gru 22:45
sushi_ gg6397228:
4+6+ 8= 18
19 gru 23:01