matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz sumę ciągu geometrycznego
Adrian:
3
6+3+...+
32
20 gru 17:30
ZKS:
a
1
= 6
1
q =
2
3
3
a
n
=
⇒ a
1
* q
n − 1
=
(z tego wyznaczasz
n
)
32
32
1 − q
n
S
n
= a
1
1 − q
Dalej sobie poradzisz.
20 gru 17:35