Hospital pomocy
zajac: reguła de L'Hospitala nie moge rozwiazac tego przykładu : limx→0+ xlnx
20 gru 17:45
ZKS:
| | lnx | | ∞ | | | |
limx → 0+ |
| = [ |
| ] =H limx → 0+ |
| = 0 |
| | | | ∞ | | | |
20 gru 17:57
zajac: dzięki wielkie, juz rozumiem, a mam jeszcze jedno pytnie dotyczące obliczenia wartości
najwięszych i najmniejszych funkcji na podanych przedzialach w tym przykładzie:
f(x)= 2x3 − 3x2 − 36x − 8 ; [−3,6]
20 gru 17:59
ZKS:
A w czym jest problem?
20 gru 18:02
zajac: Z obliczonych wartości nie wiem ktora jest wieksza a ktora mniejsz
20 gru 18:44
ZKS:
Najpierw obliczasz ekstrema i sprawdzasz czy znajdują się w podanym przedziale jeżeli tak to
jest to wartość największa (najmniejsza) jeżeli ekstrema nie znajdują się w podanym przedziale
lub funkcja nie posiada ekstremów to liczysz wartości na krańcach przedziału i patrzysz która
wartość jest większa a która mniejsza.
20 gru 18:50