rownanie
kamila: rozwiaż nie rownosc: (x+3)(x−5)2>0
2)stosunek dlugosci krawedzi prostopadloscianu jest rowny 1:2:3. pole powierzchni calkowitej
tego prostopadloscianu jest rowne 88. suma dlugosci tych trzech krawedzi prostopadloscianu
jest zatem rowna.
21 gru 15:21
kamila: to co pomoze ktos
21 gru 15:37
21 gru 15:58
imralav: Co do pierwszego to nie jestem pewien.
Drugie:
Gdy masz takie zadanka ze stosunkiem różnej maści to podstawiaj przy cyfrach x.
W tym przypadku każda cyfra mówi o tym, ile tej samej jednostki ma każdy z boków, więc jeden z
boków to x, drugi to 2x a trzeci to 3x. Oznacz je sobie, np a = x, b = 2x, c = 3x i podstaw
pod wzór od pola powierzchni całkowitej prostopadłościanu. Stamtąd wyliczasz x, potem długości
boków, potem ich sumę.
21 gru 16:04
Basiek: 1) x∊(−3,5)∪(5,+∞)
Wynika to z takiego wykresu o znaku wielomianu, który zapewne znasz.
21 gru 16:07