matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ZADANIE
Kasia:
W kole o promieniu 17cm, na cięciwie AB oparty jest kąt wpisany ABC. Wiedząc, że |AB|= 16cm, oblicz cosinus kąta ACB.
20 gru 20:55
Kasia:
Proszę o pomoc
20 gru 21:05
beti:
chodzi o kąt ACB czy CAB? bo zad. inaczej i rys. inaczej
20 gru 21:07
toja:
z tw. sinusów
|AB|
= 2R
sinβ
sinβ= ..... cosβ=
√
1−sin
2
β
=.....
20 gru 21:09
Kasia:
Przepraszam za pomyłkę, tak wygląda prawidłowo rysunek
20 gru 21:19