Błagam o pomoc
mariusz: 1. Wyznacz wartości parametru m, dla których równanie ma dokładnie jedno rozwiązanie:
a) 3x2 + mx + m − 2 = 0
c) − x2 + mx + m + 3 = 0
b) mx2 + 3x = 2
d) (m −1)x2 + 2(m − 3) x − 3m +1 = 0
21 gru 19:05
Basia:
dla Δ=0
21 gru 19:10
mariusz: tak dla Δ=0 tylko ze w przykładzie d) oraz c) wychodzą mi Δ<0
21 gru 19:11
Basia:
ad.c
Δ = m2 − 4*(−1)(m+3) = m2 + 4m +12
i badasz kiedy
m2+4m+12 = 0
ad.d
Δ = [2(m−3)]2 − 4(m−1)(−3m+1) =
4(m2−6m+9) − (4m−4)(−3m+1) =
4m2 − 24m + 36 + 12m2 − 4m − 12m + 4 = ....
dokończ i przyrównaj do 0
21 gru 19:15
mariusz: wielkie dzięki ; P widzę już swój błąd w d, niestety nadal nie rozumiem w c) co mam zbadać.
21 gru 19:20
Basia:
masz rozwiązać równanie
m2+4m+12=0
21 gru 19:22
mariusz: ok dziękuje bardzo mi pomogłaś
21 gru 19:26