matematykaszkolna.pl
Lea: Witam, FIZYKA Proszę o wytłumaczenie mi jak działają pochodne i całki w fizyce + ewentualne wzory. Chodzi o to, że chcę nauczyć się jak obliczać przyspieszenie − że jest to pochodna drogi po czasie czy jakoś tak. itd. w obie strony. Wiem, że w jedne się używa pochodnych a w drugie całkuje. Może ktoś rozpisać mi te wzory + jakiś przykład, albo podać jakiś link do materiałów ?
20 gru 11:43
Lea: odświeżam wiem, że
 dx 
V=

i mam podane że czas to 10 sekund, a droga 1000m. i jak mam obliczyć v ?
 dt 
Nie są mi do tego potrzebne pochodne przecież. Bez sensu.
20 gru 12:13
Lea:
20 gru 12:59
sushi_ gg6397228: jak masz np S(t)= t2+4t+6 i jak policzysz pochodna po czasie, to masz predkosc; policzysz druga pochodna to przyspieszenie
20 gru 13:03
Lea: dzięki, doszedłem do tego czytając Resnicka i Hallidaya, ale mam pytanie o to samo, tyle że o całki. Możesz dać mi jakiś przykład całkowania przyspieszenia i prędkości ? Bo nie łapię za bardzo o co w tym chodzi
20 gru 13:14
Lea: A jeszcze jedno pytanie. Bo w zadaniach mi podają zwykle s−drogę i z niej liczę pochodną i mam prędkość i z niej pochodną i mam przyspieszenie. Co się stanie jeżeli będą mi kazać obliczyć prędkość i przyspieszenie, ale zamiast drogi s, podają mi czas t. Działa to w identyczny sposób czy nie może coś takiego wystąpić w fizyce?
20 gru 13:16
sushi_ gg6397228: przeciez trzeba policzyc pochodna z funkcji DROGA a nie czasu
20 gru 13:17
sushi_ gg6397228: V= t+ ln t i teraz caleczka i masz droge
20 gru 13:18
Lea: czyli nie może to wystąpić. Żeby obliczyć prędkość muszą mi podać drogę, lub muszę ją sobie obliczyć w jakiś inny kosmiczny sposób i dopiero potem pochodną liczyć ?
20 gru 13:22
Lea: zakładając że moje t=3,5s liczę całkę z V=3,5+ln3,5 = hm. ale jak to policzyć ? Możesz to rozwiązać ? A jak ma się całkowanie do przyspieszenia ?
20 gru 13:25
Lea: Jak do tego doszło, bo nie widzę tego. ∫dv=a∫dt v=at+C Wiem, że pierwsze równanie zostało scałkowane ale nie widzę w jaki sposób. Mógłbyś to rozpisać ?
20 gru 13:33
Lea:
20 gru 13:48
Trivial: Całki znamy?
20 gru 18:51