Podstwawy trygonometrii w I LO.
OliFka: Jeśli tgα=1/3, to ile wynosi sin α i cos α?
ctgα=3 −>tak mi wyszło.
Trzeba skorzystać z zależności między funkcjami, ale nie znam zależności między tg lub ctg a
sin lub cos.... Proszę o pomoc.
24 maj 17:51
OliFka: ?
24 maj 17:58
mila: To narysuj trójkat prostokatny i napisz czemu sa równe sinL cosl tgL i ctgLwyjdzie ci zależnośc
miedzy tg sin i cos .Spróbuj a oprócz tego sin2L+Cos2L=1
24 maj 18:12
OliFka: Próbowałam, ale nic nie wyszło. Nie mogę wyznaczyć zależności między tg a sin...
24 maj 18:17
Godzio:
ctgα = 3
24 maj 18:18
Zbiciu: tg = sincos
ctg= cossin
24 maj 18:19
Zbiciu: tg = 13
24 maj 18:19
OliFka: No tak, ale popatrzcie! Nie da się wyznaczyć sin lub cos mając tylko tg i ctg. Jak to zrobić?
24 maj 18:20
Godzio: OliFka da się da

można albo geometrycznie tak jak ja albo z układu równań
sin
2α + cos
2α = 1
najprościej rysunkiem
24 maj 18:22
OliFka: Nie rozumiem tego... Niby wiem o co chodzi w trygonometrii, ale to zadanie mnie rozwaliło.
Rozwiążesz, a ja je sobie przeanalizuje?
24 maj 18:25
Godzio:
| sinα | | 1 | |
| = |
| => 3sinα = cosα |
| cosα | | 3 | |
sin
2α + cos
2α = 1
sin
2α + 9sin
2α = 1
10sin
2α = 1
24 maj 18:26
OliFka: Ooo wielkie dzięki.
24 maj 18:29
mila: jezeli napisałac sinl=a/c cosL=b/c tgL=a/b ctg L=b/a to zobacz ze tg L= sinL/cosL
tgL=a/c:b/c=a/c*c/b=a/b podobnie ctgL=cosL/sinL
póżniej do( jedynki trygonometryvcznej ) sin2+cos2L=1 podstawiasz albo sin albo cos
wyznaczony z tg=1/3
tgL=sinL/cosL to sinL=tgl*cosL
tgL=1/3 sinL=1/3cos
cos2L+sin2L=1
cos2L +(1/3cosL)2 =1
cos2L +1/9cos2L=1 1=9/9
10/9cos2L=1/ dzielimy przez 10/9
cos2L=9/10 /pierwiastkujemy
cosL= 3/√10
poniewaz nie zostawiamy w mianowniku pierwiastka mnożymy
licznik i mianownik przez √10 i otrzymujemy cosL=3*√10/ √10*√10
cosL=3*√10/10 sinL=1/3cosL sinL=√10 /10
24 maj 19:11
diddod: sin& (tg&−ctg&)+cos&= sin2& :cos@&
19 gru 19:24
Gustlik:

Zapamiętaj prosty schemat strzałkowy i wierszyk:
Sinus − w opozycji
Cosinus − w koalicji
Tangens − do domu
Cotangens − z domu
Objasnienie:
Sinus − w opozycji − bo strzałka leci po "przeciwnym" kącie do tego, dla którego liczymy sinus
Cosinus − w koalicji − bo strzałka leci po "swoim" kącie
Tangens − do domu − bo strzałka leci w stronę "swojego" kąta
Cotangens − z domu − bo strzałka leci od "swojego" kata
Najpierw obliczasz x z tw. Pitagorasa:
x
2=1
2+3
2
x
2=10
x=
√10
I teraz lecisz strzałkami
20 gru 00:23