jak to zrobić ???
ewelka: liczba odwrotna do liczby √3−√2
20 gru 21:15
ZKS:
| | 1 | |
Jeżeli a2 − b2 = 1 to liczbą odwrotną do liczby a − b jest |
| . |
| | a + b | |
20 gru 21:17
ewelka: czyli jaki bedzie wynik?
20 gru 21:20
beti: | | 1 | |
ZKS chce powiedzieć, że liczba odwrotna to: |
| − i teraz musisz pozbyć się |
| | √3−√2 | |
pierwiastków z mianownika mnożąc górę i dół ułamka przez
√3+
√2
20 gru 21:20
ZKS:
Jej co ja piszę to jest to samo przecież.
| 1 | |
| odwrotna więc usuń niewymierność i powinnaś otrzymać √3 + √2.  |
| √3 − √2 | |
20 gru 21:20
ZKS:
beti wie lepiej nawet ode mnie o co mi chodzi.
20 gru 21:22
beti: | 1 | | √3+√2 | | √3+√2 | |
| * |
| = |
| = √3+√2 |
| √3−√2 | | √3+√2 | | 3−2 | |
20 gru 21:23
ewelka: to ja już nie rozumiem kompletnie na lekcji pani mówiła że wyjdzie √2−√3
20 gru 21:23
beti: ZKS
20 gru 21:23
beti: bo może pani chodziło o liczbę przeciwną, a nie odwrotną
20 gru 21:25
ewelka: odwrotną bo mam kserówkę tego i ona na początku robi tak jak wy piszecie a później dopiero to
przekształca na liczbę odwrotną znaczy ten wynik
20 gru 21:27
beti:
20 gru 21:28
ewelka: dokładnie
20 gru 21:29