PoMoCy
kamila: z urny,w której są 3 kule białe i pewna liczba kul czarnych ,losujemy 2 kule .Ile może być kul
w urnie,jeśli prawdopodobieństwo wylosowania przynajmiej 1 kuli białej jest wieksza od 0,5.
4 lis 21:50
AROB:

A − zdarzenie, że wylosowano przynajmniej 1 kulę białą
A' − zdarzenie, że nie wylosowano ani 1 kuli białej
| | n | | n−1 | | n2 − n | |
P(A') = |
| * |
| = |
| |
| | 3+n | | 2+n | | (3+n)(2+n) | |
| | n2 − n | |
P(A) = 1 − P(A') = 1 − |
| |
| | (3+n)(2+n) | |
| | n2 − n | | 1 | |
Na podst. treści: P(A) > 0,5 ⇒ 1 − |
| > |
| |
| | (3+n)(2+n) | | 2 | |
| 1 | | n2 − n | |
| − |
| > 0 |
| 2 | | (3+n)(2+n) | |
| (3+n)(2+n) − 2(n2−n) | |
| > 0 |
| 2(3+n)(2+n) | |
| 6+5n+n2−2n2+2n | |
| > 0 |
| 2(3+n)(2+n) | |
| −n2 + 7n + 6 | |
| > 0 |
| 2(3+n)(2+n) | |
2(3+n)(2+n)(−n
2 + 7n + 6) > 0
I I I
| | 7+√73 | |
n=−3 n=−2 −n2+7n+6=0 ⇒ Δ=73, √Δ = √73, n1 = |
| |
| | 2 | |
++++++++ ++++++++++
−−−−−−−−−−−−o−−−−−−−−−−−−o−−−−−−−−−−−−−o−−−−−−−−−−−−−o−−−−−−−−−−−−>
−3 −2 n
2 n
1
n∊N, więc n∊ {1,2,3,4,5,6,7} − kule czarne
Odp. W urnie może być kul: 4,5,6,7,8,9,10.
6 lis 01:49
Eta:
Wynik mam taki sam

liczyłam bez "drzewka" ( bo jak ma dużo "gałęzi " ...to drabina potrzebna
A
' −−− same czarne
P(A) ≥0
| | n(n−1) | |
1 − |
| ≥ 12
|
| | (n+2)(n+3) | |
| 2n(n−1) −(n+2)(n+3) | |
| ≤0
|
| 2(n+2)(n+3) | |
ponieważ n€N+
to : n
2 −7n −6 ≤0
Δ= 73
n
1 = U{7+
√73{2} ≈ 7,75 n
2 <0 −−− odrzucamy
zostaje: n€ (1, 7>
odp: n= {1,2,3,4,5,6,7} −−−− czarne
zatem łącznie może ich być: 4, 5,6,7,8,9,10
Dobranoc
AROB 
do jutra
6 lis 02:22
Eta:
poprawię chochlika
6 lis 02:24
Eta:
AROB 
Czasami zastanawiam się czy mamy coś z "głową"

siedzieć po nocach i "odrabiać zadania"

Echch..... "skrzywienie zawodowe" na bank

i spadam
6 lis 02:27
dddd:

ΔγδΩ
24 wrz 15:46
ICSP: funkcja kwadratowa z dwoma okręgami na końcu ramion. Znak prostopadłości przy wierzchołku.
24 wrz 15:47
Natalia: W urnie znajduja sie dwie kule biale i trzy kule czarne. Z urny losujemy dwie kule. Niech:
A− wylosowano dwie kule biale
B− wylosowano kule biala i czarna
C− wylosowano dwie kule czarne
Opisz zdarzenia: AUB, A∩B, A'B', AUBUC, A∩C, A\B
Blagam pomozcie bo wogole nie wiem o co chodzi a ma to na jutro

!
1 gru 12:40
miczka20008@tlen.pl: A] Pewna liczba rożni się o 2 od −5.Jaka to może być liczba?
B]Pewna liczba różni się o 4 od−3.Jaka to może być liczba?
Pomocy potrzebne na jutro
21 gru 15:53
wacek:
13 maj 21:06
strachu:
8 lut 11:12