rozwiązać równanie
bry: cos22x+4cos2x=2
19 gru 21:23
ICSP: cos2x = cos
2x − sin
2x = cos
2x − (1 − cos
2x) = 2cos
2x − 1
(2cos
2x − 1)
2 + 4cos
2x − 2 = 0
(2cos
2x − 1)
2 + 2(2cos
2x − 1) = 0
(2cos
2x −1)(2cos
22x −1 + 2) = 0
dokończysz myślę już sam
19 gru 21:25
bry: Tak, dziękuję ponownie
19 gru 21:30
hwdtel:
do IC SP
Skoro wywiodłeś,że cos2x =2cos2x−1,to powinieneś dostrzec także oczywistą
zależność 4cos2x−2 =2cos2x.Dbaj o ekonomię rozwiązań,bo może okazać się,że
dostaniesz zadyszki!
20 gru 14:43
ICSP: powinienem ale nie dostrzegłem

Sądzę również że przeciętny uczeń również by tego nie dostrzegł
20 gru 14:50