think: x
3 + x
2 + x + 1 = x(x
2 + 1) + (x
2 + 1) = (x + 1)(x
2 + 1)
x
3 − x
2 + x − 1 = x(x
2 + 1) − (x
2 + 1) = (x − 1)(x
2 + 1)
wspólny mianownik to będzie (x − 1)(x + 1)(x
2 + 1) = (x
4 − 1) i licznik będzie wyglądał tak:
| (3x + 6)(x − 1) − (x + 2)(x + 1) | |
| |
| (x4 − 1) | |
Natomiast w drugim ułamku wspólny mianownik dla:
2x + 2 = 2(x + 1)
2x − 2 = 2(x − 1)
x
2 + 1
będzie (x
2 + 1)2(x + 1)(x − 1) = 2(x
4 − 1)
zatem mianownik będzie wyglądał tak:
| 5(2(x2 − 1) + 3(x3 − x2 + x − 1) − 3(x3 + x2 + x + 1) | |
| |
| 2(x4 − 1) | |
to zostaje tylko wymnożyć i skrócić co się da...