matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
trójkąty
Daria:
oblicz obwód trójkata dcp. Mógłby ktos rozwiazać ?
21 gru 19:53
beti:
musisz ułożyć proporcje, żeby obliczyć brakujące boki Δ−ta: z tw. Talesa (lub z Δ−ów) podobnych:
pd
pd+da
=
dc
ab
x
x+2
=
− i rozwiązujesz
8
6
na bok pc podobną proporcję układasz
21 gru 19:58
Daria:
y
y+3
to bedzie tak :
=
Juz chyba rozumiem dziękuje.
8
6
21 gru 20:13