Równania i nierównośc, proszę o sprawdzenie, poprawienie
majka: Proszę o pomoc w zadaniach, równania i nierówności. Jestem cienka z matmy, ale cosik próbowałam
a) 2x2=32x
ja zrobiłam tak:
2x2−32x=0
x(2x−32)=0
x=0 u (2x−32)=0
2x=32/:2
x=16
b) −x2=2
−x2−2=0
(−x−√2)(−x+√2)=0
−x−√2=0 u −x+√2=0
x=√2 x=−√2
c) x2+7<−2
x2+7+2<0
Δ= 49−4*1*2= −41
d) 5x≥−3x*2
5x+3x2≥0
i tu sie zgubiłam
19 gru 22:14
ICSP: b) −x2 = 2 przemnażam przez (−1)
x2 = −2 − sprzeczne
d) napisz porządnie pierwszą linijkę. Raz masz mnożenie raz potęgowanie...
19 gru 22:16
beti: a − dobrze
b − żle − jesli od razu pomnożysz równanie przez (−1), to otrzymasz x2 = −2 , a takie równ.
nie ma rozw.
c − żle, chyba że przy 7 jest x, ale wtedy Δ jest błędna − 49−8=41 − i są x1 i x2
d − wyciągasz x przed nawias
19 gru 22:18
majka: d)
5x ≥−3x2
5x + 3x2 ≥ 0
19 gru 22:19
majka: czyli b)
−x2=2/*1
x2−2=0
x2=−2 równ sprzeczne ?
19 gru 22:29
krystek: A podaj liczbę rzeczywisya podniesioną do kwadraty aby była ujemna? Jest taka?
19 gru 22:40
ICSP: krystku widzę że piszesz już rzeczywista
19 gru 22:42
krystek: Zmusiłeś mnie do tego ,aby nie było riposty z Twojej strony,ale i tak przeciętny uczeń nie wie
o co chodzi!
19 gru 22:44
ICSP: 90% uczniów chyba nawet nie wie

Nie ma dlatego problemu
19 gru 22:45
majka: a ten przykład ? zgubiłam się na pierwiastku
−3x2+ 4x +1=0
32 − 4x −1
Δ= 16 − 4 * 3 * (−1)= 28 √Δ= √28
x1= 4 + √28/ 6=
x2 4− √28/6=
nie wiem co mam z tym pierwiastkiem zrobić
19 gru 22:46
krystek: √28=√4*7=2√7
19 gru 22:47
majka: 2√7 − I co póżniej z tym, żeby wyprowadzić do wyniku x1 i x2 ?
Jak dodać do tego 4 i podzielić przez 6 ?
Sorka że męczę, ale ja tak muszę krok po kroczku by zczaić
19 gru 22:51
19 gru 22:51
krystek: I "czaisz"?
19 gru 22:52
majka: wiem że tak trzeba zapisać, ale nie potrafię tego obliczyć
19 gru 22:57