pomocy
MONIKA: liczby r1 i r2 są pierwiastkami wielomianu W(x).Znalezć trzeci pierwiastek tego wielomianu
W(x)=x3−(a+b)x2−(a−b)x+3 r1=1 r2+3
20 gru 21:44
MONIKA: r2 =3 pomyliłam się
20 gru 21:44
imralav: Układ równań, w jednym podstawiasz pod x jeden pierwiastek, w drugim drugi, wyliczasz a i b,
szukasz trzeciego pierwiastka spośród wielokrotności trójki z tego co pamiętam.
20 gru 21:45
ICSP: robiłem to zadani

Może zaraz znajdę.
20 gru 21:45
beti: skoro r1 i r2 to pierw. wielomianu, więc w(1)=0 i w(2)=0 − Masz 2 równania z których
wyznaczasz parametry a i b. To na początek.
20 gru 21:46
ICSP: nie znalazłem. Zrobię jeszcze raz.
nasz wielomian to :
(x−1)(x−3)(x−c) = ... +(−1)*(−3)*(*c) to jest wyraz wolny
gdzie c jest trzecim pierwiastkiem.
Teraz porównujemy wyrazy wolne.
−3c = 3 ⇔ c = −1
mamy więc trzeci pierwiastek
20 gru 21:50
MONIKA: jeszcze żebym wiedziała o co chodzi
20 gru 21:52
MONIKA: wcześniej robiłam to inaczej jakoś w układzie pomożesz mi?
20 gru 21:54
ICSP: beti ci pomoże

Nie lubię metod na około.
20 gru 21:56
beti: OK , więc zrób jak napisałam wcześniej
20 gru 21:58
MONIKA: 13−(1+b)x12−(1−b)x1+3=0
33−(3+b)x32−(3−b)x3+3=0
1−(1+b)−(1−b)+3=0
27−(3+b)x9−(9−3b)+3=0
i nie wiem co dalej
20 gru 22:05
MONIKA: pomocy
20 gru 22:10
beti: nie, nie

w(1)= 1
3 − (a+b)*1
2 − (a−b)*1 + 3 = 1−(a+b)−(a−b)+3 = ...=4−2a → i teraz to
przyrównujesz do zera: 4−2a=0 ⇒ a=2
drugie, czyli w(3) − robisz podobnie i wyznaczasz b.
20 gru 22:13
beti: a nie, sorry. Dopiero zobaczyłam, że u ciebie x oznacza mnożenie

−−− czyli masz dobrze −
teraz to rozwiąż
20 gru 22:15
beti: tylko czemu za a podstawiasz 1 w pierwszym równaniu? i 3 w drugim?
20 gru 22:16
MONIKA: a jak powinnam to zrobić?
20 gru 22:22
beti: własnie tak jak ci pokazałam wyżej − już nawet obliczyłam a, tobie zostawiłam do policzenia b
20 gru 22:28
MONIKA: czyli tak
33−(a+b)*32−(a−b)*3+3=0
27−(9a+9b)−(3a−3b)+3=0
27−12a+12b+3=0
27−12*2+12b+3=0
3+12b+3=0
12b=−3−3
12b=−6/12
b=−6/12=−1/6
20 gru 22:39
beti: nie nie − trzecia linijka − błędnie redukujesz, za szybko
20 gru 22:42
MONIKA: popraw mi proszę ipowiedz co dalej
20 gru 22:43
beti: 27−12a−6b+3=0
itd
b=1
20 gru 22:43
beti: podstawiasz policzone a i b do wielomianu i rozkładasz go na czynniki:
w(x)=x3−3x2−x+3 − metodą grupowania wyrazów − wyznaczysz pierw. wielomianu, w tym ten
brakujący
20 gru 22:45
MONIKA: policz mi proszę bo już ze zmęczenia chyba nie myślę
20 gru 22:48
beti: w(x)=x2(x−3)−(x−3)=(x−3)(x2−1)=(x−3)(x−1)(x+1) − pierw. są znane od początku: 3 i 1 oraz
szukany (−1)
20 gru 22:51
MONIKA: a czy a nie powinno wynosić −2
20 gru 22:54
beti: skąd to −2
20 gru 23:00
MONIKA: przepraszam 2 oczywiście masz rację ,a jak policzyłaś ten trzeci
20 gru 23:08
beti: z postaci iloczynowej − przyrównując każdy czynnik(czyli wyrażenie w nawiasie) do zera:
x−3=0 ⇒x=3
x−1=0 ⇒x=1
x+1=0 ⇒x=−1 − to jest ten szukany pierwiastek
20 gru 23:12
MONIKA: bardzo dziekuję za pomoc
20 gru 23:15