logika
adaś: prawda czy fałsz? uzasadnij
∀xεR ∃xεC , x= Im z
20 gru 17:12
Mieczysław: Co oznacza − x = Im z ?
20 gru 17:17
adaś: sory tam ma byc z należy co C a nie x
20 gru 17:17
adaś: jak nie wiesz to mi raczej nie pomożesz

Im − część liczby urojonej
20 gru 17:18
Mieczysław: Możesz poprawić cały zapis ?
20 gru 17:18
adaś: ∀xεR ∃zεC , x= Im z
20 gru 17:22
Basia:
oczywiście prawda
dla dowolnego x∊R mogę zbudować liczbę zespoloną np. z= x + i albo z = x+2i albo z=x−u{3}[4}i
itd.;
dla każdej z podanych (i nie tylko) Im z = x
20 gru 17:23
adaś: jeszcze male pytanko: podać jakąś funkcje różnowartościową ale nie odwrotną
20 gru 17:25
Basia: chyba "nie odwracalną"
zastanawiam się, ale wydaje mi się, że każda funkcja różnowartościowa jest odwracalna
20 gru 17:27
adaś: tak odwracalna. no wlasnie takie mialem zadanie na kolosie oO
20 gru 17:32
Basia: no cóż kiedyś kazano studentowi podać przykład funkcji różniczkowalnej, która nie jest ciągła
to taki sam typ zadania, bo
każda funkcja różniczkowalna jest ciągła
i już się nie zastanawiam; jestem pewna, że
każda funkcja różnowartościowa jest odwracalna
20 gru 17:38