Granica funkcji
Piotr: | | 2x + sin3x | |
Witam! Proszę o wyznaczenie granicy takiej funkcji: |
| gdy x−>0 bez użycia |
| | 3x − tgx | |
reguły de l'Hospitala. Czyli jakoś przekształcając funkcje elementarne. Jak obliczyłem z de
l'Hospitala to mi wyszło 5/2, więc jest to odpowiedź do tego zadania.
17 gru 16:13
Trivial:
W granicy u→0 możemy napisać sinu = u, a także tanu = u, a zatem:
| | 2x + sin3x | | 2x+3x | | 5 | |
limx→0 |
| = limx→0 |
| = |
| . |
| | 3x − tgx | | 3x−x | | 2 | |
17 gru 16:15
Trivial:
Dłuższa wersja to...
x→0:
| | 2x+sin3x | | | | 2+3 | | 5 | |
lim |
| = lim |
| = |
| = |
| . |
| | 3x−tgx | | | | 3−1 | | 2 | |
17 gru 16:18
Piotr: Haha, jakie to proste! Aż parsknąłem w monitor, bo ja tu próbowałem zamieniać sin3x na sinx
potem żeby były cosinusy itd

Dziękuję bardzo!
17 gru 17:07
Piotr: | | PIx | |
A jeszcze coś takiego: (1−x)*tg |
| gdy x−>1? |
| | 2 | |
17 gru 19:07
Piotr:
18 gru 16:35
Piotr:
19 gru 10:55
19 gru 10:57
Piotr: ale chodzi o to zeby nie robic tego Hospitalem
19 gru 14:08
uhu: 52
19 gru 14:13
Piotr: ? Jeśli to odpowiedź to jest zła. Poza tym, gdyby ktoś chciał mi to rozwiązać to proszę o
działania a nie tylko wynik końcowy.
19 gru 14:42
Piotr:
19 gru 16:06
Piotr:
19 gru 17:27
Piotr:
19 gru 19:08
Piotr:
19 gru 19:19
Piotr:
19 gru 21:47
Piotr:
19 gru 22:29
ZKS:
| | | | 2 | |
limx → 1 |
| = |
| |
| | | ( (π)/2)sin(( (π)/2)(1 − x) | |
| | | ( (π)/2)(1 − x) | |
| | π | |
19 gru 22:54