Do basi
mariusz: Dla jakich wartości parametru k, równanie nie ma pierwiastków rzeczywistych:
a) −x2+4x − 2k +1 = 0
Mam pytanie do Basi czy dobrze to zrobiłem?
k=208
21 gru 19:44
mariusz: b) x2 + (k −1)x + 4 = 0 jeżeli ktoś był by tak miły i pomógł jeszcze w tym.
21 gru 19:50
Basiek: Hm... w zasadzie też mam na imię Basia.
I z tego, co widzę, to jest błąd. Bo wiesz , równanie nie ma pierwiastków, gdy Δ<0
| | 20 | |
więc .... dla k< |
| , co można ładnie skrócić k<{5}{2} |
| | 8 | |
21 gru 19:57
mariusz: ale dobrze zrobiłem czy zle bo to zdanie mnie zaniepokoiło "Bo wiesz , równanie nie ma
pierwiastków, gdy Δ<0"

Dzięki za pomoc
21 gru 19:59
Basiek: No wiesz, źle
to jest nierówność, nie równanie. Czyli k może może być mniejsze/ większe od czegoś, ale nie
równe. Tak jak to wygląda u Ciebie
| | 5 | |
k< |
| To dość znaczna różnica  |
| | 2 | |
21 gru 20:04
mariusz: b) x2 + (k −1)x + 4 = 0 a dasz rade rozwiązać to ? dla Δ<0
21 gru 20:07
Basiek: Oczywiście

Δ=(k−1)
2 − 4*4
Δ= k
2−2k−15
Δ<0
k
2−2k−15<0
Δ
k= 2
2+4*15=64
√Δ=8
k
1 =−3
k
2 =5
Parabolkę rysujemy −> k∊(−3,5)
21 gru 20:12
mariusz: dzięki
21 gru 20:24
Basiek: A proszę
21 gru 20:25