pochona
Ja2: Jak obliczyc ta pochodna

?
y= cos
3√ctg(x2)
20 gru 21:23
ZKS:
| | 1 | | 1 | |
y = −sin3√ctg(x2) * |
| √ctg(x2) * (− |
| ) * 2x |
| | 3 | | sin2(x2) | |
20 gru 21:31
20 gru 21:32
Ja2: a skąd to sie wzieło.?
20 gru 21:35
ZKS:
| | 1 | |
Jejlu co mi się dzisiaj dzieje. |
| |
| | 3(ctg(x2))2/3 | |
u = x
2 u' = 2x
| | 1 | |
t = ctg(u) t' = (− |
| ) |
| | sin2(u) | |
cos(v) = −sin(v)
20 gru 21:39
Ja2: a mozna prościej.? dziękuję.
20 gru 21:41
Ja2: bo nic nie zrozumiałam, mam we wzorze pierwiastek 3 st i cos ale bez "iksa" więc nie wiem jak
to wykonać
20 gru 21:42
ZKS:
Prościej nie umiem chyba to jest najprostsze rozpisanie skoro nie rozumiesz to musisz bardziej
zaprzyjaźnić się pochodnymi.
20 gru 21:45
Ja2: a skąd wziąłęś u, t, v.?
20 gru 21:47
ZKS:
Podstawiłem sobie żeby łatwiej było to przedstawić skąd taki wynik. Może sobie podstawiać też a
, b ,c itd.
20 gru 21:51
Ja2: ok, rozumiem. a ta jedna trzecia w drugim zapisie sie wziela.?
20 gru 21:55
ZKS:
Ze wzoru (xn)' = nxn − 1.
20 gru 21:58
Ja2: dzięki i dobranoc, na dzis mam dość

joł, S.
20 gru 22:00
ZKS:
Dobranoc.
20 gru 22:10