logarytmy
Maniek: x=log322 + log3(4,5)2 − 2log3√5
Witam, proszę o wykazanie że x jest liczbą całkowitą.
13 gru 23:30
13 gru 23:34
Maniek: Czyli to będzie :
2log
3 2 + 2log
3 (4,5) − 2log
3 √5 =
| 2 * 4,5 | | 9 | | √5 | | 9√5 | |
| = |
| * |
| = |
|
|
| √5 | | √5 | | √5 | | 5 | |
Dobrze ? Czy gdzieś jest błąd.
13 gru 23:52
sushi_ gg6397228:
wzor 4 tylko do ostatniego, aby pozbyc sie 2 z przodu logarytmu
do poprawki
13 gru 23:56
Magda: hmm...
log
32
2 + log
3(4,5)
2 − 2log
3P{5} = log
32
2 + log
3(4,5)
2 − log
3P{5}
2 =
| | 22 + (4,5)2 | | | | 24,25 | |
= |
| = |
| = |
| = 4,85
|
| | 5 | | 5 | | 5 | |
Czy
log
32
2 + log
3(4,5)
2 − 2log
3P{5} = log
32
2 + log
3(4,5)
2 − log
3P{5}
2 =
14 gru 00:15
sushi_ gg6397228:
przeceiz tam nei ma dodawania w lcizniku
14 gru 00:22
ICSP: przestańmy się w to bawić...
| | 4 * 20,25 | | 81 | |
2log3 2 + 2log3 4,5 − 2log3 √5 = log3 |
| = log3 |
| = log3 81 − log3 |
| | 5 | | 5 | |
5 = 4 − log
3 5 ∉ C
14 gru 00:26
M /: sorry wiem ze te zadanie jest skończone .... a może ktoś sprawdzić moje rozwiązanie ....
2log
3 2
2 + 2 log
3 4,5 − 2 log
3 √5
no i teraz
zgodnie z 4−tym wzorem ze strony podanej powyżej ...
2log
3 ( 2 * 4,5 )= 2 log
3 9
no i teraz
2 log
3 9 − 2 log
3 √5
no i teraz
| 2 log 3 9 | | 9 | |
| = jak się nie mylę to powinno zostać |
| |
| 2 log 3 √5 | | √5 | |
na bank ICSP ma rację .... tylko ja chciałbym wiedzieć gdzie ja popełniłem błąd
proszę o podpowiedzi ...
21 gru 11:19
M /: up
21 gru 11:20
M /: up
21 gru 11:30
M /: up
21 gru 11:38
M /: up
21 gru 11:38
M /: up
21 gru 11:38
ICSP: co to zupełnie inny przykład?
21 gru 12:18
ICSP: | | 8 | |
2log3 9 − 2log3 √5 = 2(log3 9 − log3 √5 = 2 *log3 U{9}{√5 = log3 ( |
| )2 = |
| | √5 | |
twoim błędem jest to ze nie możemy stosować większości wzorów jeżeli przed logarytmem mamy
stałą .
21 gru 12:20
ICSP: P.S.
Nie siedzę cały czas na forum wiec nie musisz upować co 2min
21 gru 12:24
M /: ok bardzo Ci dziękuję już mam to
21 gru 12:56
Kraudia: Mam prawie identyczne zadanie, ale w moim przypadku ostatni logarytm jest inny (zamiast 3 mam
5): x = log322 + log3(4,5)2 − 2log5√5
Wynik u mnie wyszedł 6, a w odpowiedziach powinno być x=3.
x = log322 + log3(4,5)2 − 2log5√5 = log34 + log3814 − 2log55−1 = log34 +
log381 − log34 + 2log55 = log381 + 2 = log334 + 2 = 4 + 2 = 6
Gdzie zrobiłam powyżej błąd? Dziękuję.
14 wrz 14:58
ICSP: √5 = 51/2 ≠ 5−1
14 wrz 15:15
ICSP: czyli ostatni logarytm będzie równy :
−2log5 √5 = −log5 5
14 wrz 15:16
Kraudia: ah, głupi błąd, dzięki
14 wrz 16:02