przebieg zmiennosci fukcji
ja 1: Pomoże mi ktoć zbadac przebieg funkcji : x
3−3x
2 +4



? Prosze
20 gru 18:56
ZKS:
Wyznacz dziedzinę funkcji.
20 gru 19:01
ja 1: spoko dziedzina to R (wszystkie rzeczywste) zgadza sie
20 gru 19:02
ZKS:
Tak.

Teraz oblicz pierwszą pochodną.
20 gru 19:06
ja 1: f'(x)= 3x2− 6x
20 gru 19:07
ZKS:
Dziedzina pierwszej pochodnej.
20 gru 19:12
ja 1: R
20 gru 19:12
ZKS:
Wyznacz ekstrema i oraz przedziały monotoniczności.
20 gru 19:14
ja 1: dobrze to dalej wiem pozniej trzeba druga pochodna, wypuklosci i punkty przegiecia. a Czy nie
trzeba wyznaczac asymptot na krancach dziedziny
20 gru 19:19
ZKS:
Trzeba właśnie to powinno być na samym początku zapomniałem dlatego że to wielomian to licz
granicę.
20 gru 19:21
ja 1: lim
x→+∞ x
3 − 3x
2 +4= x
3 / x
3 − 3x
2/ x
3 + 4 / x
3 = 1 − 0 +0 = 1


tak
20 gru 19:29
ZKS:
Ale czemu dzielisz przez coś? Przecież z tego wychodzi ∞.
20 gru 19:33
ja 1: aha no tak to nie ulame, gdybym miala ulamek to bym tylko dzielila przez najwyzsza potege

ok
to licze jeszcze raz
20 gru 19:36
ja 1: czyli lim
x→+∞ to jest + ∞
a
lim
x→−∞ to jest − ∞

tak
20 gru 19:37
krystek: x3(1+−3/x+4/(x)3 i widzisz granice bez pytania
dobrze podałeś
20 gru 19:54
ja 1: a jesli wyszly mi takie granice to oznacza to ze nie asymptoty poziomej
20 gru 20:00
krystek: Funkcja wielomianowa nie ma asymptot1
Okreść jej dziedzinę!
20 gru 20:04
ja 1: dziedizna to wszytskie liczy rzeczywiste R, jak nie ma asymptot nie ma zadnych ukosnych tez
nie
20 gru 20:23
krystek: Nie
20 gru 20:30