matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum 557,
556
,
555
,
554
,
553
,
552
,
551
,
550
, ...,
całe
Zadania
Odp.
2
Aia :
Sprowadź do najprostszej postaci wyrażenie
10
nicola:
logarytmy liczba log
4
[log
3
(log
2
8)] jest równa
4
kee:
Rozwiąż równanie. 9x
4
−6x
2
+1=0
12
Ed:
Jak się rozwiązuje zadania tego typu:
6
Aś:
Wykaż, że jeżeli α jest kątem ostrym i tg α=2, to cos α jest liczbą niewymierną.
2
zaq:
sprawdzicie wynik? Pan Andrzej przeczytał książkę liczącą 720 stron, przy czym każdego dnia czytał taką samą
1
Adam:
Zbiorem rozwiązań nierówności 5/x ≥ 1 wynosi ?
1
Kasiazmc:
Kąt α jest kątem ostrym w trójkącie prostokątnym. Oblicz wartość wyrażenia sinα + cosα , gdy tgα=4/3. proszę takze o wyjasnienie .. dziękuję!
3
R.:
:::rysunek::: Proszę o sprawdzenie
4
ewelina:
jest dziesieciu praktykantow i 4 rozne stanowiska pracy oraz obowiazuje stystem dwuzmianowy. kazdy praktykant winien jeden raz przepracowac na kazdym stanowisku wciagu kazdej ze zmiany.
7
bas890:
Bardzo prosze o pomoc rozwiazujecie tu zadania na logike i rozne inne
mam zagdake ktora musze rozwiazac:(
1
ewelina:
pomozcie rozwiazac te zadanie z prawdopodobienstwa
5
:):
Pewną liczbę x pomnożono przez dwa, dodano do niej 3, a następnie podzielono przez tę samą liczbę x pomniejszoną o 2. Otrzymano w wyniku 5,5. Wyznacz liczbę x.
2
równy :
Liczba 2a−3,a ,2a+3 w podanej kolejności ,tworzą ciąg geometryczny. wyznacz a
13
student:
Czy macierz :
7
Kasia:
Dla jakich argumentów wartości funkcji y = −8 − 5 są większe lub równe 8 ?
3
GABI:
Oblicz wartość pozostalych funkcji trygonometrycznych,wiedząc ,że ;tgα=4/ 5
1
gaga:
1
cos α = −
ile to stopni?
2
6
kroq:
A={x∊R: x
2
+3x ∊(−
∞
,4]} B={x∊R: 3−4x ∊[7.19)} wyznacz A∪B, A∩B, A\B, B\A, A', B'
1
aneta:
Dla jakich wartości parametru m dane proste są równoległe, a dla jakich prostopadłe? a)mx+(m−1)y=3, (m−1)x+(m+2)y=7
8
Mateusz:
Rozwiąż równanie U{log(
√
x+1
+1)}U{log
3
√
x−40
=3
3
Gooosia:
witam ! pilnie potrzebuję zbiór zadań z matematyki wyd. PODKOWA. (zakres podstawowy). czy mógłby mi ktoś wysłać skany działu stereometria ?
byłabym bardzo wdzięczna, to ważne.
1
Kasia:
Ciąg (An) określony jest wzorem an=n+10/n+2 a. oblicz a20
2
Ania1973:
Proszę o rozwiązanie
!Wyznacz dwudziesty wyraz ciągu arytmetycznego.w którym a2=−3, a3=−1,5.
1
Ania1973:
ANIA1973...Wyznacz dziewiąty wyraz ciągu geometrycznego,w którym a
2
=−32, a
3
=16. Oblicz sumę dziewięciu początkowych wyrazów tego ciągu:s
10
15
Mat:
zaznacz dany zbior na osi liczbowej i zapisz ten zbior za pomoca przedzialu lub sumy przedzialow
3
Ewa:
lim
n
√
n
czy to = 1 ? n→
∞
5
paulin:
Oblicz granicę: lim (1 −
1
x
)
2x
7
Lucas6274:
Z talii 52 kart losujemy 4 karty. Oblicz prawdopodobieństwa zdarzeń: A − wylosowano dokładnie jednego króla
1
Ewelina:
prosze o pomoc w obliczeniu pochodnej i wyjasnienie
2
Lukashem:
Cześć. Rozmyślam na zadaniem poniżej i rozmyślam, ale nie mogę znaleźć punktu zaczepienia ; ) Ktoś pomoże ? ukierunkuje ? Kombinuje z wektorami, ale bez skutku.
1
aaa:
jaki będzie stan konta po 4 latach oszczędzania jeśli wpłata początkowa wynosi 5500 zł a oprocentowanie wynosi 6,5 % w skali roku?
1
równy :
Przybliżenie z nadmiarem liczby dodatniej x wyosi 13. Bład względny tego przybliżenia wynosi 0.04 wobec tego x = ?
0
lk:
Znajdź argumenty, dla których wartości funkcji y=sinα jest równa sin 20 stopni, jeśli; a)−180stopni <α<180 stopni
1
l.ukAsz:
Zmienne losowe X i Y sa niezalezne oraz maja jednakowy rozkład normalny N(3, 9). Znalezc wartosc srednia zmiennych losowych: Z
1
= (2X−3Y)
2
, Z
2
= (3X−Y +2)
2
,
2
xxx:
wskaż wyrażenie które należy dodać do sześcianu sumy (2+b)
3
, aby otrzymać sześcian różnicy (2−b)
3
: a)−24b+2b
3
b)−24b−2b
3
c)−2b
3
−12b
2
d)2b
3
−12b
2
1
patu69:
W przykładzie zapisanym na tablicy klasowy dowcipniś zmienił dwie cyfry i otrzymano zapis: 4 * 5 * 4 * 5 * 4 =2247. Odtwórz pierwotny zapis.
12
michaił :
Rozwiąż równanie: |x
4
−4| − |x
2
+2| = |x
4
− x
2
−6|
1
ania:
Dany jest fragment wykresu funkcji kwadratowej f(x) = −1/4x2 +c. Podaj współrzędne wierzchołka paraboli, która jest wykresem tej funkcji. Miejsca zerowe: (−6,0) i (6,0).
3
Ewa:
Jak obliczyć tą granicę lim 4
1
/
n
+
1
/
2
2
Rozwiąż układ równań
: Rozwiąż układ równań:
2
xxxja:
Dwa prostopadłościenne pudełka mają równe objętości. Jedno z nich ma 1,2 dm wysokości i pole postawy wynoszące 4,8 dm
2
. Jak obliczyć wysokość drugiego pudełka, jeżeli wiemy, że jego pole
26
bea:
log
5
15 − log
5
75
3
misiek:
1
Dwa boki równoległoboku zawieraj się w prostych o równaniach AB: y=
x−2, AD:y=2X−5.
2
ŚRODEK symetrii rownoległoboku ma wspołrzędne S = (5,2) Wyznacz wspołrzędne wierzchołka B tego
0
luk:
przedstaw w postaci iloczynowej sinα + sin2α + sin3α Ma wyjść 4sin2α cos(α/2 + 30) cos(α/2 − 30)
2
Ewa:
Jeżeli wyliczyłam granicę i wyszło mi 2
∞
to odpowiedzią jest
∞
?
2
Ruda:
Mam pytanie do Was
1
aneta:
Dla jakich wartości parametru m dane proste są równoległe, a dla jakich prostopadłe? a)mx+(m−1)y=3, (m−1)x+(m+2)y=7
1
radzio:
rozwiąz nierownosc x≥
1
x
2
martaKubica:
Trójkąt równoramienny o podstawie 6 cm i ramionach 5 cm obrócono dookoła podstawy. Oblicz promień wspólnej podstawy otrzymanych w ten sposób stożków. proszę o rysunek i obliczenia
4
eve:
1. Liczba a jest rozwiązaniem (2−x)²−√5=(x−1)(x−5), zaś liczba b jest rozwiązaniem rownania x√5=x+2. Sprawdź czy liczba a i b są równe. 2.Funkcja f określona jest wzorem
2
elendt1901:
przykład :
2
Ruda:
:::rysunek::: Proszę o sprawdzenie
9
lily:
suma cyfr pewnej liczby dwucyfrowej wynosi 15. jeśli od tej liczby odejmiemy liczbę powstałą z przestawienia jej cyfr, to otrzymamy liczbę równą 9. co to za liczba?
4
Ajć:
Czy tak wyjdzie?
1
Przeprowadzono ankietę wśród 100 losowo wybranych osób.
1
4
wszystkich ankietowanych spędziła wakacje w domu,
1
3
pozostałych wybrała pobyt w górach. Wśród reszty
10
Marlena:
1. Liczba a jest rozwiązaniem (2−x)²−√5=(x−1)(x−5), zaś liczba b jest rozwiązaniem rownania x√5=x+2. Sprawdź czy liczba a i b są równe.
3
Matuma:
Prosta pochodna− który wynik dobry?
4
gardenq:
√
z 5 − 2
√
6
*
√
5 + 2
√
6
Odpowiedzi to:
3
lily:
która z poniższych odpowiedzi jest prawdziwa?
8
kamil1:
Z dzielenia wielomianu W(x) przez wielomian P(x) = x
4
+ x
3
−x −1 otrzymano resztę R(x) = x
3
+x
2
+x+1 . Znajdź resztę z dzielenia wielomianu W(x) przez wielomian .Q(x) =
0
Masza:
1.Narysuj wykres funkcji f(x) jeżeli: a) f(x)=x*sgnx
1
oblicz liczbę której: 2
2
3
% wynosi 16
1
Ewa:
Proszę o sprawdzenie
7
KOTECZEK:
Kąt między przekątnymi sąsiednich ścian bocznych prostopadłościanu o podstawie kwadratowej jest równy 60 stopni. Krawędź podstawy jest równa 12. Wyznacz pole powierzchni całkowitej
2
pytanie:
:::rysunek::: z balonu unoszącego się ze stałą prędkością v=3m/s puszczono kamień, czas lotu kamienia trwał 8
0
zz:
f(x)=|2
x
− 10x| Zbadaj monotoniczność i ekstrema funkcji. Pomocy!:<
13
kkk:
wyznacz ciag geometryczny, w ktorym a
2
=10 i a
5
=
16
25
10
kaja:
rozwiazac rownanie logX+log(X−2)=1
1
paulina:
Określ dziedzinę podanej funkcji:
7
Haunter:
2x = log
5
625......... oblicz |
√
13
− 81
log
9
x
|
8
fifi:
wyznacz wartości parametru m, dla których równanie ma dwa pierwiastki o różnych znakach x
2
−mx+2m−3=0
78
smiesia:
Jola ratuj , punkty A(−3,4) i B(1,−6) są końcami odcinka, ktory jest srednicą okregu. napisz rowwnanie srodkowe i ogolne tego okresu
nie wiem jak sie za to zabrac
4
Jolanta:
Simesia daj znac czy doczytałąs do konca
2
kamil1:
Wykaż, że dla dowolnej liczby rzeczywistej x zachodzi nierówność
0
kolorowy:
wyznacz zbiór (A ∩ B)\C gdzie: A= {x∊R: |1−2x| ≤ 5}
2
Ja:
:::rysunek::: Czesc
Nie wiem czy dobrze to zadanie zrobiłam, proszę o sprawdzenie
2
Haunter:
Suma 1 −4+7−10+13−16+...+2005−2008 wynosi
?
2
Aga:
Bardzo proszę o sprawdzenie tych przykładów (ostatnie dwa mi zostały):
0
student:
Oblicz wyznacznik macierzy:
3
dropsik:
(2+i*
√
12
)
5
zaznaczam sobie to jako z
0
Menos:
ZAdanie z obliczania granicy ciągu: (n−
3
√
5n
3
+2n
2
−3
)/(2n +
√
3n
2
−2n
)
8
koka:
czy moze mi ktos rozwiazac jeszcze to rownanie od poczatku do konca i rozpisac zebym wiedziala co skad sie wzielo?
6
adrian:
mam pytanie, jesli mamy funkcje to czy obraz jej przeciwienstwa jest jej przeciwobrazem? z gory serdecznie dziekuje
5
xxx:
skonstruuj bijekcje miedzy zbiorami a) (0,1) oraz [0,1)
9
JaceQ:
| x
2
+ 5x | − 3 = 2m
2
karol:
Rozwiąż równanie: log(x−5) −log2=0.5 log(3x−20)
16
Andzia3524:
Wyznacz dwudziesty wyraz ciągu arytmetycznego.w którym a
2
=−3, a
3
=−1,5.
13
Wiktoria:
wyznacz te wartosci parametru a dla ktorychrozne pierwiastki x
1
i x
2
rownania x
2
−3x−a+1=0 spelniaja warunek 3x
1
−2x
2
=4
2
Madzia:
Może mi ktoś podpowiedzieć jak rozwiązać równanie |x−1|−|x+2|=0 . Będę bardzo wdzięczna
4
Kaznodzieja:
1. Określ dziedzinę i miejsca zerowe funkcji
x+3
y=
|x+3|−5
2
Kasia:
Zadanko
Jeżeli sin α = trzy piate to wyznacz pozostałe wartości funkcji trygonometrycznych.
4
koka:
rozwiazac rownanie. kto pomoze? ale z calym rozpisaniem 9
x
−2*3
x
+1=0
42
bartek:
Zadanko z kiełbasy. Nie wiem jak sie do niego zabrać " znajdź wszystkie wartosci parametru m, dla ktorch zbior (1:+
∞
) zawiera sie w zbiorze
3
Renata:
A=(−α;2> B=<0;2)
1
Renata:
A=(−α;2> B=<0;2)
215
świetlikowa :
hello.! Widzę, że dobrze sobie radzicie z matmy, ja niestety nigdy nie miałam głowy do tego. Potrzebuje pomocy! Nie mam niestety czasu na korki a egzaminy w szkole tuż tuż. Miała bym
1
Milka:
Witajcie, mam problem z zadaniem z logarytmów.
4
maleusz:
√
3
+22
√
3
2
BetH:
:::rysunek::: Przekątne trapezu podzieliły trapez na cztery trójkąty. Niech P
1
, P
2
, P
3
, P
4
oznaczają pola
21
walczakp1234:
Oblicz: Δ (deltę), miejsca zerowe(o ile istnieją), współrzędne wierzchołka W(p,q).
33
Nikita :
Rozwiąż Nierówność I x
2
− 1I ≥ x
3
− x
22
Trivial:
Co tam
ICSP
?
3
HipHopFan:
:::rysunek::: ej ludzie potrzebuje mega pomocy!
8
eelina9182:
jak rozwiązać równanie x
4
−3x
2
+2=0 ?
1
blondii:
Przedmiot o wysokości 4cm umieszczono w odległości 0,16m od zwierciadła kulistego wklęsłego.Otrzymany obraz powstał w odległości 48cm od zwierciadła.jaka jest wysokość obrazu..
1
Magda:
Zad.1. Do przygotowania podwieczorku użyto 120 mandarynek i 180 śliwek. Każda porcja składa się z takie samej liczby mandarynek i takiej samej liczby śliwek, a owoców nie dzielono na
12
Ta:
Baza dysponuje 5 rakietami, z których każda jest naprowadzana na cel niezależnie od pozostałych i zawsze trafia do celu. W zasięgu są 3 samoloty. Obl. prawdop., że wszystkie samoloty zostaną
1
Magda:
wyznacz wszytskie wartosci parametru m, dla ktorych rowanie mx
2
−3(m+1)x+m=0 nie ma rozwiazania w zbiorze liczb rzeczywistych.
5
Aneta...:
Witam. Potrzebuję
POMOCY
Bardzo proszę o wytłumaczenie mi pewnego zadania
0
GOŚĆ:
W stalowym Zbiorniku znajduję się pod ciśnieniem 100kPa gazowy r−r propanu i butanu o gęstości 1.835g/dm3 i temp 100oC Jaki jest ułamek molowy propanu w tym r−r. Wiem na pewno że :
1
Iga:
rozwiaz uklad rownan: |x−5|+y=5
3
CERYL:
Rozwiąż równania i nierówności
3
Kate:
Pomiędzy liczby −2 i −32 wstaw takie trzy liczby aby wszystkie pięć tworzyły ciąg geometr.
9
Wiktoria:
dla jakich wartosci parametru m rownanie x
2
+3x−
m−2
m−3
=0 ma pierwiastki rzeczywiste? wyznacz te wartosci parametru m dla ktorej suma szescianow pierwiastkow tego rownania jest
1
Juzio:
Masz podane 2 pkty ( A i B ), trójkąta równobocznego ABC. Oblicz współrzędne pktu C ( uwzględnij oba przypadki ). A=(2,0) B=(5,3
√
3
)
2
Badhead:
Proszę o pomoc z tym zadaniem, nie wiem za bardzo jak się do niego zabrać:
3
ona :
2x+3<3x+1<x+9
6
sylwia:
Rozwiąż nierówność −2</2x−6/≤3 1.Oblicz wartość pozostalych funkcji trygonometrycznych,wiedząc ,że ;tg α=4 podzielić przez 5
3
nick:
Dziedzina funkcji danej wzorem jest zbiór wszystkich argumentów x, dla których wzór ma sens.
6
Kochanica:
Dana jest funkcja W(x)=a(x
3
+3x
2
−7x−21) a) Wyznacz miejsca zerowe tej funkcji.
8
konrad:
wyjaśni mi to ktoś
http://www.wolframalpha.com/input/?i=cbrt+%28-1%29&asynchronous=false&equal=Submit
2
Margarita:
Liczba −4 jest rozwiązaniem równań x/2x + a = 2 Znajdź wartosc parametru a
13
Paulinaaa:
Określ dziedzinę Df funkcji f, gdy:
1
martaKubica:
Trójkąt równoramienny o podstawie 6 cm i ramionach 5 cm obrócono dookoła ramienia. Oblicz promień wspólnej podstawy otrzymanych w ten sposób stożków. proszę o rysunek i obliczenia
1
martaKubica:
Narysuj bryłę powstała w wyniku obrotu rombu(niebędącego kwadratem) dookoła prostej zawierającej bok tego rombu. proszę o porządny rysunek
2
martaKubica:
Podstawa stożka jest kołem o obwodzie 16pi. Wysokość wynosi 20. Wyznacz kąt rozwarcia stożka oraz kąt nachylenia tworzącej do podstawy. proszę o obliczenia i rysunek.
1
Arek:
:::rysunek::: Jak wyliczyć w takim wypadku napięcie na poszczególnych kondensatorach, gdy punkty A i B są
20
Kasiaaa:
:::rysunek::: Na rysunku przedstawiony jest wykres funkcji y=f(x), x∊R
2
Kochanica:
Wyznacz dziedzinę funkcji f(x)=
√
2−
1
7
x
17
Aga:
Sprawdź tożsamość
6
TOmek:
W urnie jest 6 kul białych i n czarnych. Dwie losowo wybrane kule przekładamy do drugiej początkowo pustej urny. Wiedząc ,ze prawdopodobieństwo wylosowania teraz z drugiej urny kuli
9
kamil:
x+y=4 2x−2y=−4
3
ona :
2x+1
≥1
x−1
2
olek:
Funkcja f przyporządkowuje każdej liczbie naturalnej dodatniej liczbę jej naturalnych dzielników większych od 1. Podaj:
1
Kochanica:
Marcin zatrudnił się w czasie wakacji w sklepie z częściami do rowerów na 14 dni roboczych. Otrzymywał wynagrodzenie 50 zł dziennie plus 6 zł za każdą sprzedaną część rowerową kosztującą
1
martaKubica:
Półkole o promieniu 18 cm zwinięto w stożek. Oblicz wysokość i kąt rozwarcia tego stożka. proszę o rysunek i obliczenia
1
Margarita:
Podaj rozwiązania nierownosci x
2
+ 6x + 9 mniejsze bądź równe 0
2
martaKubica:
Kąt rozwarcia stożka jest równy alfa, a jego wysokość jest równa h.Wyznacz promień r i tworzącą l, jeżeli: alfa=30 stopni, h=18. proszę o obliczenia i rysunek.
2
gwiazda:
Hey ma ktoś pomysł na taką calkę
√
4+
1
x
dx ?
2
martaKubica:
Wyznacz promień r i tworzącą l, jeżeli: alfa=30 stopni, h=18.
20
TOmek:
Dany jest trójkąt o długosci 8,12 i x. Stosunek miar kątów przyległłych do boku x jest równy 1:2. Oblicz długosc boku x trójkąta.
1
Margarita:
Ile rozwiązań ma równanie x(x
2
− 16)(x
2
+ 1) = 0 i dlaczego?
4
Ruda:
Proszę o sprawdzenie
1
sus:
Wyznacz r ze wzoru: W=GMm(
1
r
−
1
R
)
1
krystin:
rozwiazac rownanie 2logx+3log2=5
3
krystin:
rozwiaz rownanie : 9
x
−2*3
x
+1=0
2
krystin:
25
x−1
=5
x+3
2
krystin:
logx + log(x−2)=1
1
rrrreksio:
w ostrosłupie prawidłowym czworokątnym wysokość ma długość H, a kąt między ścianami bocznymi ma miarę α. Wyznacz objętość tego ostrosłupa.
15
zalamana :((:
promien okregu OPISANEGO na trojkacie rownobocznym wynosi 3cm. oblicz pole tego trojkata. RYSUNEK
1
aneczka :
log
√
3
3
√
3
11
aneczka:
log9
log27
4
aneczka:
1
4log
3
+2log
3
9
3
3
monika17:
Właśnie rozpoczynam przygodę z pochodnymi i kompletnie nic nie wiem, jak obliczyc pochodną z
5
funkcji:
x
2
− 25
18
smiesia:
Jola ratuj , punkty A(−3,4) i B(1,−6) są końcami odcinka, ktory jest srednicą okregu. napisz rowwnanie srodkowe i ogolne tego okresu
nie wiem jak sie za to zabrac
1
aneczka:
log5+log16−3log2
2
jowita:
Przedmiot o wysokości 8cm daje w soczewce skupiającej obraz rzeczywisty o wysokości 0,12m.jakie jest powiększenie przedmiotu?.
6
katia:
log
7
8:log
7
1
8
3
katia:
64−
4
3
6
Nikita :
Rozwiąż Nierówność I x
3
+ 2x
2
I < 9x + 18
1
ehh:
przedmiot o wysokosci 8cm daje w soczewce skupiajacej obraz rzeczywisty o wysokosci 0,12m.Jakie jest powiększenie przedmiotu?
12
ciemna masa:
wyznacz ciag arytmetyczny w ktotym a1=4 i a6−a5=−3. wyznaz ten ciag i napisz wzor ogolny pomocy
!
1
grops:
MEGA pilne
7
kiss:
Jaka ilość energii cieplnej trzeba dostarczyć wodzie o masie 500g i temperaturze 20 stopni celsjusza,aby ogrzał ją do temperatury 100 stopni Celsjusza (C=4190J przez KgK
1
1:
Oblicz wysokość i tangens kąta nachylenia do ściany bocznej jeśli w podstawie jest: (ostrosłup prawidłowy!)
6
ciemna masa:
wyznacz ciag geometryczny w ktorym a2=4 i a5=
16
25
4
grops:
zbiorem warności funkcji f określonej wzorem f(x)=sin(x+2)−1 jest?
22
marek:
oblicz pole i obwód sześciokąta foremnego OPISANEGO na okręgu o obwodzie 10π. / rysunek
22
krasku:
Blagam o pomoc
(2,−3x,5x+8) twarzą ciąg geometryczny.Wyznacz x.
3
grops:
funkcje f(x)=−3x−1 jest funkcja: parzystą, rosnącą, różnowartościową, żadną z powyższych?
1
miśka:
Przedmiot o wysokości 8cm daje w soczewce skupiającej obraz rzeczywisty o wysokości 0,12m.Jakie jest powiększenie przedmiotu?
5
dorota:
Chodzę zaocznie materiał nauczania jest ograniczony dają nam zadania z zagadnień które jeszcze nie są przerobione. Comoże ktoś wyliczyć te 2 zadania?
1
Ghul:
Dany jest ciąg an o wyrazie ogólnym
2
Chiquitita:
Sprawdż,że jeżeli po wyliczeniu całki ∫cos
3
α(dα),podstawimy sinα=isinhx,to
2
asia23:
||x+2|−5| > 1 może ktoś pomoc to rozwiazac i po kolei napisac jak to zrobic?
2
Tata:
W pudełku znajduje sie 20 jednakowych dlugopisow z czego 8 jest niebieskich a pozostale to czarne.Z pudelka losujemy 2 dlugopisy. Jakie jest prawdopodobienstwo wylosowania dwoch
20
Wiola:
Zadanie 5 Suma cyfr liczby trzycyfrowej wynosi 15. Jeśli zamienimy miejscami cyfrę setek i cyfrę
26
kasia:
zbadaj monotonicznosc ciagu a
n
=2n−5
1
Przemo:
Oblicz współrzędne wierzchołków czworokąta A
1
B
1
C
1
D
1
który jest obrazem czworokąta ABCD w symetrii względem osi x, gdy:
1
Ciekawski:
Siemka mam pytanie czy:
2
oski:
2x−1
2x−4
=
x−1
x−1
Ktoś pomoże?
5
Traviss:
Jak dojść by namalować taką funkcję: y=−x
3
−x
2
+7x−5 ?
4
Kamil:
Witam, Mam takie zadanko na kolosa aby wyznaczyć dziedzinę funkcji:
2
XXXXXXX:
1.) uproszczoną postacią wielomianu W(x)=(2x−3)(4x
2
+9)(2x+3)
5
Adam:
rozwiąż nierówność |2,5x|+5≥12,5 z góry dziękuje
5
Patryk:
Trzy liczby, których suma jest równa 93, tworzą ciąg geometryczny. Te same liczby stanowią pierwszy, drugi oraz siódmy wyraz ciągu arytmetycznego. Wyznacz te liczby.
1
xxx:
suma liczby naturalnej dodatniej a i odwrotności liczby a jest równa 5,2 . Zatem liczba a jest : a)parzysta b)podzielna przez 5 c)wielokrotnością 3 d)mniejsza od 3
14
Wiola:
Zadanie 4 Jeżeli od pięciokrotności pewnej liczby x odejmiemy jej odwrotność to otrzymamy 4. Jaka to
1
agusia:
Przedmiot o wysokości 4cm umieszczono w odległości 0,16m od zwierciadła kulistego wklęsłego.Otrzymany obraz powstał w odległości 48cm od zwierciadła jaka jest wysokość obrazu?
1
dropsik:
4
2
x
<
3
Da się to jakoś zrobić elegancko?
2
Nikita :
Jeśli mam coś takiego to mogę po prostu przenieść na prawą stronę? i złożyć wartość bezwzględną na (x
2
+ 2)
12
Wiola:
Zadanie 6 Rozwiąż nierówność: 2 (4) (4)(2) 0 x x x
1
tomq:
Adam powiedział do Bartka: gdy byłem w twoim wieku, byłem 3 razy starszy od ciebie, a gdy ty bedziesz w moim wieku bedziemy miec razem 60 lat. lle lat ma Bartek?
28
Stokrotka:
Mam problem z jedną nierównością, nie wiem dlaczego ale wychodzi mi tylko czesc odpowiedzi. Prosze o pomoc
2
Malwinka:
(n+1)!(n−1)!
(n!)
2
6
Dawid:
zad1 oblicz według wzoru cramera
3
wgl.:
podaj punkty skupienia ciągu:
8
zaq:
dlaczego wyrażenie y = − 2010x
2
− (3 + x)
2
jest stale ujemne?
6
maciek:
w graniastosułpie prawidłowym trójkatnym przekątne scian bocznych ,wychodzące z jednego wierzchołka , tworzą kat o mierze 50 stopni . wiedząc że pole podstawy graniastosłupa jest
archiwum 557,
556
,
555
,
554
,
553
,
552
,
551