?
Patryk: Trzy liczby, których suma jest równa 93, tworzą ciąg geometryczny. Te same liczby stanowią
pierwszy, drugi oraz siódmy wyraz ciągu arytmetycznego. Wyznacz te liczby.
jak zapisać okład równań ?
9 lis 15:53
Aga: liczby te można zapisać jako a, a+r, a+6r ze wzorów na ogólny wyraz ciągu arytmetycznego'
a1=a, a2=a+r,a 3 =a+6r
a+a+r+a+6r=93
(a+r)2=a(a+6r) z własności ciągu geometrycznego
9 lis 16:17
Patryk: a,b,c b2=ac to rozumiem ale jak z siódmym wyrazem można ułożyć średnia ?
9 lis 16:26
ejendi: a7(a)=a3(g)
a2=a1+r
a7=a1+6r
a7=a1*q2; q=a2/a1
a1+6r=a1*(a2/a1)2
a1(a1+6r)=(a1+r)2 (1)
93=3a1+7r (2) z tego jest równanie
31r2−372r=0
r=12; a1=3; a2=15; a7=75
9 lis 18:20
Patryk: dzieki
9 lis 18:37
Aga: Powinnam użyć innych liter dla oznaczenia ciągu geometrycznego: b1,b2, b3 i byłoby wszystko
jasne.To nie jest jedyne rozwiązanie (jeśli poprawne).
gdy r=0
to otrzymujemy ciąg stały (31,31,31)
10 lis 11:17