PROblem
TOmek: Dany jest trójkąt o długosci 8,12 i x. Stosunek miar kątów przyległłych do boku x jest równy
1:2. Oblicz długosc boku x trójkąta.
10 lis 15:45
TOmek: | | 12 | | 8 | | 3 | |
z tw. sinusów mamy ,ze |
| = |
| ⇒ sin2α= |
| sinα |
| | sin2α | | sinα | | 2 | |
| | 3 | |
sin2α= |
| sinα (korzystam ze wzoru sin2α=2sinα*cosα) |
| | 2 | |
| | 3 | |
sin2α=2sinα*cosα= |
| sinα /:sinα |
| | 2 | |
| | 3 | |
sinα= |
| − to jest na bank dobrze. |
| | 4 | |
z tw. cosinusów 64=144+x
2−2*12*x*cosα ⇒ 0=x
2−18x+80
x
1=8
x
2=10
Co ciekawe w odpowiedziach jest tylko x=10. Dlaczego x=8 trzeba odrzucić
10 lis 16:04
TOmek: ICSP, Eta
10 lis 16:21
Nienor: Jeżeli x=8 mamy trójkąt równoramienny, z podstawą 12. Przy tej podstawie są 2 kąty α. Suma
wszystkich kątów wynosi 4α, bo plus kąt przy wierzchołku równy 2α.
4α=180
α=45
Wychodzi więc, że to jest trójkąt prostokątny. Tylko, że 82+82≠122. I tu pojawia się
sprzeczność. Więc x=8 nie spełnia warunków zadania.
Tylko tyle tu widzę.
10 lis 16:31
TOmek: Dziekuje bajeczenie za pomoc
10 lis 16:34
ICSP: Jest tka ja napisał
Nienor
Ja widzę jednak bardzo poważny błąd przy rozwiązywaniu równania trygonometrycznego.
| | 3 | | 3 | |
2sinαcosα = |
| sinα ⇔ sinα = 0 v cosα = |
| |
| | 2 | | 4 | |
Oczywiście można od razu napisać ze pierwsze jest sprzeczne.
10 lis 16:41
TOmek: | | 3 | |
racja, źle przepisałem z notatek powinno być cosα= |
| . |
| | 4 | |
"Oczywiście można odrazu napisać ze pierwsze jest sprzeczne."
a skąd to tak odrazu wiadomo
10 lis 16:43
Nienor: napisała ja już
10 lis 16:45
ICSP: sinα = 0 ⇔ α = 0
o
oczywista sprzeczność bo przecież kąt w trójkącie nie może być 0
o
Wtedy mamy prostą.
10 lis 16:45
Nienor: bo sinα=o dla kąta 0 lub 180 stopni, a to w trójkącie jest niemożliwe.
10 lis 16:46
ICSP: co do 180 bym się już sprzeczał
10 lis 16:46
Nienor: A dlaczego? w trójkącie suma kątów ma być równa 180, czyli pozostałe dwa byłyby równe 0 stopni.
10 lis 16:48
ICSP: a kto powiedział że w trójkącie suma kątów musi być równa 180o ?
10 lis 16:51
TOmek: 
dzieki
10 lis 16:55
10 lis 16:58
ICSP: Nie napisali w zadaniu ze ma być płaszczyzna euklidesowa

Dajmy chociaż trójkąty sferyczne
10 lis 16:59
Nienor: W liceum tego nie ma, a gdyby to nie było zadanie licealne byłoby coś na ten temat napisane.
Nie pisze więc założyli, że to oczywiste, czyli liceum
10 lis 17:01
ICSP: Wiem, ale samo stwierdzenie że suma miar kątów wewnętrznych w trójkącie jest równa 120o jest
błędne.
10 lis 17:12
ICSP: 180o oczywiście
10 lis 17:12
Chiquitita:
x=8−trójkąt byłby równoramienny,o kątach 2α,α,α(i prostokątny−2α=90
o)
a łatwo sprawdzić 8
2 +8
2 ≠ 12
2(jak uczył Pitagoras)
Stosując twierdzenie cosinusów(funkcja parzysta) trzeba uważać!
Lepiej policzyć:skoro ustaliłeś cosα=
34−(korekta bankowa)
| ⎧ | a12=cosα | |
| ⎩ | x−a8=cos2α=2cos2α − 1 | }
|
10 lis 18:08
TOmek: ok, danke
10 lis 18:16