teoria mnogosci
xxx: skonstruuj bijekcje miedzy zbiorami
a) (0,1) oraz [0,1)
b)(0,1) oraz [0,1]
c)(0,1) oraz R
d)ℕ oraz ℤ
e)ℕ oraz ℚ
Nie wiem jak sie robi takie cos a mam zadane. prosze o wytłumaczenie chociaz tak na 1, 2
przykładach
11 lis 11:05
sushi_ gg6397228:
musisz podac po prostu wzor
np: f(x)= x i wtedy dla (0,1) dostaniesz (0,1)
g(x)= x2 i wtedy dla (0, 2) dostaniesz (0,4)
11 lis 11:10
xxx: ale nie mam zadnych wzorów tylko te zbiory podane. bijekcja na samych zbiorach
11 lis 11:21
sushi_ gg6397228:
wiec masz po prostu podac wzor jaki przekształci elementy z jednego zbioru na drugi
dostales przyklad wiec kombinuj ze swoimi
11 lis 11:28
xxx: wzór w formie jakiegos odwzorowania
11 lis 11:36
b.: a)
| | 1 | |
niech np. an = |
| , n=1,2,... oraz a0=0 |
| | 2n | |
definiujemy f:(0,1) −> [0,1)
f(x) = x, gdy x≠a
n dla n=1,2,...
f(x) = a
n−1, gdy x=a
n (n=1,2,...)
sprawdź, że to jest istotnie bijekcja
b) podobnie
c) tg przekształca róznowartosciowo (−π/2, π/2) na R...
11 lis 12:17