pomocy ...;(
maciek: w graniastosułpie prawidłowym trójkatnym przekątne scian bocznych ,wychodzące z jednego
wierzchołka , tworzą kat o mierze 50 stopni . wiedząc że pole podstawy graniastosłupa jest
równe
| | 25√3 | |
|
| ,oblicz przybliżone pole powierzchni całkowitej i |
| | 4 | |
przybliżoną objetość .Wynik podaj z dokładnością do 0,1
9 lis 21:32
maciek: prosiłbym o pomoc
9 lis 21:42
maciek: pomoże ktoś

bo nie mam bladego pojecią jak zrobić
9 lis 21:51
dero2005:
| | a2√3 | | 25√3 | |
Pp = |
| = |
| → pole podstawy
|
| | 4 | | 4 | |
a = 5 → krawędź podstawy
z tw cosinusów
a
2 = s
2+s
2 − 2s
2*cos50
o
s = 5,9147 → przekątna ściany
h =
√s2 − a2 = 3,1598 → wysokość
P
c = 2*P
p + 3*a*h = 69,047 = 69 cm
2 → pole całkowite
V = P
p*h = 34,205 = 34,2 cm
3 → objętość
9 lis 22:47
maciek: tak samo mi wyszło ...ale w odp jest V=40,6 pc=40,6
9 lis 22:59
maciek: sorryy spiący jestem

Pc=77,9
9 lis 23:00
dero2005:
10 lis 08:38