Oblicz wartość pozostalych funkcji trygonometrycznych,wiedząc ,że ;tg =4/5
GABI: Oblicz wartość pozostalych funkcji trygonometrycznych,wiedząc ,że ;tgα=4/ 5
11 lis 17:05
sushi_ gg6397228:
| | sinx | |
tgx= |
| oraz jedynka trygonometryczna |
| | cosx | |
11 lis 17:06
Aga: Czy jesteś zainteresowana mniej popularnym sposobem , według mnie szybszym?
11 lis 17:08
Rivi: wszędzie α:
| | sin | | 4 | |
tg= |
| = |
| ⇔ sin=45cos |
| | cos | | 5 | |
z jedynki
cos
2+(4/5cos)
2=1 i masz z górki
11 lis 17:08