Nie wiem dlaczedo wynik ma być podzielny przez 5-tak jest w odpowiedzi
Haunter: Suma 1 −4+7−10+13−16+...+2005−2008 wynosi



?
11 lis 12:40
Godzio: (1 − 4) + (7 − 10) + ... + (2005 − 2008)
− 3 − 3 − ... − 3
Teraz pytanie ile mamy tych − 3 ?
Tworzymy ciąg arytmetyczny: 1,7,...,2005 i sprawdzamy ile ma wyrazów (równie dobrze możemy to
zrobić z − 4,−10,...,−2008, wyjdzie na to samo)
No więc: a1 = 1, an = 2005, r = 6, podstawiamy do wzoru:
an = a1 + (n − 1)r
2005 = 1 + 6n − 6
2010 = 6n
n = 335
Czyli suma jest równa: 335 * (−3) a jak widać jest to podzielne przez 5
11 lis 12:44
Haunter: dzięki
11 lis 12:53